Objavljeno: 25. 07. 2017. , Ažurirano: 25. 07. 2017.


Predsjednik HGK Luka Burilović sastao se 25. srpnja sa Šeikom Mozom bint Nasser bin Ahmed Ali Al-Thani, veleposlanicom Države Katar u Zagrebu. Tema je sastanka bila trenutna politička situacija na Bliskom istoku te mogućnosti razvoja gospodarske suradnje.

LukaBurilovicSheikhaMozaAl-Thani_800x450.JPG

Predsjednik HGK Luka Burilović na sastanku sa šeikom Mozom Al-Thani, veleposlanicom Katara; Izvor: HGK.

Veleposlanica Moza Al-Thani informirala je predsjednika Burilovića o stanju u Kataru, s posebnim osvrtom na sankcije koje pojedine arapske zemlje predvođene Saudijskom Arabijom provode prema Kataru. U gospodarskom je smislu zbog navedene blokade Katar bio prisiljen okrenuti se povećanoj suradnji s drugim državama, i to u prvome redu s Turskom.

Veleposlanica je zahvalila na podršci koju joj iskazuje Republika Hrvatska te je istaknula da u ovom trenutku postoji prostor za intenziviranje gospodarske suradnje. Predsjednik Burilović naglasio je da između Hrvatske i Katara postoji dobra suradnja, što je potvrđeno i nedavnim posjetom hrvatskoga gospodarskog izaslanstva Kataru koji je predvodila Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Od gospodarskih sektora posebno su naglašeni prehrambeni sektor, IT i elektroenergetika kao najzanimljivija područja za razvoj suradnje te posebno mogućnost privlačenja katarskih investicija u Hrvatsku.

Sastanak_800x450.JPG

Predsjednik Burilović na sastanku sa šeikom Mozom Al-Thani i suradnicima; Izvor: HGK.

Na kraju sastanka zaključeno je da će se u narednom razdoblju definirati uže poslovne niše s konkretnim gospodarskim subjektima kao nositeljima gospodarskih procesa kako bi se moglo pristupiti organizaciji pojedinih aktivnosti radi razvoja suradnje.

Predsjednik HGK Luka Burilović i veleposlanica Katara Moza bint Nasser bin Ahmed Ali Al-Thani
Izvor: HGK