Vrijeme održavanja: 07.10.2019.

Objavljeno: 09. 10. 2019. , Ažurirano: 04. 12. 2019.

Izaslanstvo korejskoga grada Gwangju, koje čine Jung Yeong Wha, direktorica međunarodnih odnosa Grada Gwangju, i njezin suradnik Lee Hyeong-Seok, posjetilo je 7. listopada Županijsku komoru Rijeka.

Gwangju je grad od 1.5 milijuna stanovnika, u jugozapadnom dijelu Južne Koreje, s iznimno razvijenim IT-sektorom, automobilskom te farmaceutskom industrijom te se profilira kao pametni grad (smart city). Ujedno je i sjedište Azijskoga kulturnog centra.

Zbog velikog interesa o mogućnostima suradnje i povezivanja s gradom Rijeka održan je i sastanak s predstavnicima ŽK Rijeka na kojem su predstavljeni gospodarski potencijali Primorsko-goranske županije, ali i istaknute mogućnosti suradnje na području manifestacija u plavom i zelenom sektoru te organizacija gospodarskih delegacija.

Suradnja gospodarstva s Republikom Korejom već postoji; tridesetak tvrtki s područja Primorsko-goranske županije ostvaruje poslovnu suradnju, no nema razloga da se ta brojka ne poveća.

U vidu prvih koraka ka ostvarivanju suradnje istaknuti su sektori turizma i kulture, a predstavnicima je prezentirana i manifestacija u organizaciji ŽK Rijeka – Adria4Blue koja će se održati drugi put zaredom sljedeće godine u lipnju.

Predstavnici grada Gwangju prijedloge o suradnji predstavit će nadležnim institucijama navedenoga grada te će dostaviti prijedloge o nadolazećoj suradnji.