Vrijeme održavanja: 24.06.2019.

U ponedjeljak, 24. lipnja, Županijsku komoru Rijeka posjetila je delegacija autonomne kineske pokrajine Yanbian. Tom prigodom organizirani su u HGK ŽK – Rijeka poslovni (B2B) razgovori s tvrtkama iz Kine.

Sastanak je započeo prijmom poslovne delegacije u HGK – ŽK Rijeka, tijekom kojeg je poznati gospodarstvenik s poslovnim adresama u Njemačkoj i Kini Saša Matijaš predstavio gospodarski potencijal Primorsko-goranske županije te primjer dobre poslove prakse. Predsjednik HGK – ŽK Rijeka naglasio je da dobra suradnja s NR Kinom postoji u Primorsko-goranskoj županiji, međutim, ima još mnogo prostora za unapređenje gospodarske suradnje. Kada je riječ o zabilježenim dolascima, Hrvatska je ostvarila 235.000 dolazaka gostiju iz Kine, što je premalen broj u odnosu na potencijal koji ta zemlja predstavlja.

Predsjednik HGK – ŽK Rijeka također je pozvao kinesku delegaciju na sudjelovanje druge godine u lipnju na međunarodnoj gospodarskoj manifestaciji AdRia4Blue čiji je cilj promicanje plavo-zelene ekonomije.

Delegaciju iz Kine činili su predstavnici javnih vlasti i institucija te poduzetnici.

Predstavnici javnih vlasti i institucija su: Han Xianji, zamjenik guvernera, Narodna vlada autonomne pokrajine Yanbian; Zheng Chengyou, direktor, Trgovački zavod autonomne pokrajine Yanbian; Cai Kuilong, gradonačelnik, Narodna vlada Grada Yanji; Wen Zhenghao, izvršni predsjednik, Kinesko vijeće za promicanje međunarodne trgovine, pod-vijeće za Yanbian; Jin Feng, direktor, Općinski ured Hunchun; Zheng Xin, zamjenica direktora, Općinski ured za trgovinu Grada Yanji;

Predstavnici poduzetništva pokrajine vlasnici su vodećih tvrtki u sektoru trgovine i prerađivačke industrije: Jilin Longmart Group Co. d.o.o., Yanbian Kexian Biotechnology Co. d.o.o., Yanbian Prana Electronic Commerce Co. d.o.o. i Hunchun Jingcheng Industrial and Trading Company Co.d.o.o.,

Na prijmu delegacije također sudjelovali su zamjenik gradonačelnika Grada Opatije, Emil Priskić, te direktorica Turističke zajednice Kvarnera, Irena Peršić Živadinov.

 

2.jpg

Sudionici delegacije; Izvor: HGK; Snimio: HGK.

HAN XIANJI, zamjenik guvernera Narodne vlade autonomne pokrajine Yanbian naglasio je da PGŽ upravo kao i njihova pokrajina, obiluje bogatom prirodnom i kulturnom baštinom te da je njihov interes ostvarenje snažne suradnje na području turizma i naglasio da Hrvatska nije dovoljno prepoznata kao turistička destinacija u NR Kini. Također, u 2017. godini ostvaren je prvi uvoz konzervi sardine iz RH, no u području gospodarstva ima velikih prilika za daljnji rast i razvoj.

Saša Matijaš, direktor Textum d.o.o. naglasio je da Kina ima veliki rast gospodarstva kojeg potiču i dobri porezni zakoni.

3.jpg

B2B sastanci; Izvor: HGK; Snimio: HGK.

Tvrtke iz Primorsko-goranske županije, iz sektora vinarstva, drvno prerađivačke industrije te poljoprivrede, imale su priliku plasirati svoje proizvode i usluge kineskim kolegama te istražiti mogućnosti suradnje s navedenim tvrtkama u delegaciji.

Kineski poduzetnici posebno su istaknuli interes za sektor turizma, gospodarstvo županije te razmjenu dobre prakse i suradnje sa Sveučilištima te pozvali tvrtke na sudjelovanje u nadolazećim gospodarskim manifestacijama.