Posjet izaslanstva iz Tverske oblasti i B2B sastanci između hrvatskih i ruskih tvrtki, Ruska Federacija

Predstavnici Regionalnoga integriranog centra za podršku malom i srednjem poduzetništvu Tverske oblasti Ruske Federacije posjetili su Hrvatsku i tom prilikom je 14. prosinca u hotelu Esplanade održano predstavljanje gospodarskih i investicijskih potencijala ove ruske regije.

U ruskom su izaslanstvu bili su predstavnici ruskih tvrtki iz djelatnosti drvne industrije, metaloprerađivačke industrije, obrade lima, metala i čelika, PVC i aluminijskih profila za vrata i prozore te PVC materijala za proizvode široke potrošnje.

Tverska oblast najveća je regija središnjeg dijela Rusije, zauzima površinu od 84.000 četvornih kilometara, a naseljava je 1,3 milijuna stanovnika. Regija je udaljena od Moskve 167 kilometara, a razvijena prometna infrastruktura, ponajprije željeznička i cestovna, povezuje regiju sa sjevernom i srednjom Europom.

Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju razvijena je industrijska proizvodnja koja predstavlja 30 posto BDP-a. Najrazvijenije su industrijske grane strojogradnja, metaloprerađivačka industrija, elektroindustrija, poljoprivredno-prehrambena i kemijska industrija te farmaceutika.

Nakon održanih prezentacija o uvjetima poslovanja u Hrvatskoj i Tverskoj oblasti, održani su poslovni razgovori hrvatskih i ruskih tvrtki. Ruski su gospodarstvenici posjetili i proizvodne pogone nekoliko hrvatskih tvrtki. S obzirom na velik interes hrvatskih tvrtki koje su sudjelovale na B2B sastancima, razmotrit će se posjet hrvatskoga gospodarskog izaslanstva Tverskoj oblasti tijekom 2019.

Prezentacija o uvjetima poslovanja u Tverskoj oblasti i B2B sastanci s ruskim tvrtkama organizirani su u sklopu projekta HGK HR.izvoz – s HGK do stranih tržišta sufinanciranoga sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj je projekta dodatno ojačati prisutnost MSP-ova na inozemnim tržištima radi povećanja izvoza hrvatskih proizvoda i usluga.