Vrijeme održavanja: 18.01.2016. - 19.01.2016.

Gospodarski forum u Katowicama

Objavljeno: 18. 01. 2016. , Ažurirano: 05. 09. 2016.

U Katowicama je 18. siječnja održan Poljsko-hrvatski gospodarski forum, koji je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Poljske gospodarske komore i počasnog konzula Republike Hrvatske u Krakówu gospodina Pawela Wlodarczyka, okupio poljske i hrvatske gospodarstvenike. Na gospodarskom forumu se razgovaralo o mogućnostima ulaganja u obje zemlje i jačanju gospodarskih veza Hrvatske i Poljske.

Pomoćnica direktora Sektora za međunarodne poslove HGK Mirjana Turudić je, pozdravljajući nazočne  naglasila važnost suradnje hrvatske i poljske gospodarske komore u spajanju poslovnih ljudi. Dokaz da je taj posao važan je i veliki odaziv poslovnih ljudi na Forum.

"Republika poljska je za hrvatsku iznimno važno tržište i značajan gospodarski partner.  Hrvatska je sada u istoj europskoj obitelji i poslovanje je u bitnim segmentima lakše i učinkovitije, što se odražava na ukupna ostvarenja bilateralne gospodarske suradnje. primjerice,  rast izvoza s obje strane u prvih devet mjeseci 2015. porastao je za gotovo 25% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Imamo, dakle,  razloga vjerovati da će se taj trend nastaviti", kazala je Turudić.

Bruno Lopandić, savjetnik u sektoru za međunarodne poslove HGK održao je prezentaciju o mogućnostima ulaganja u Hrvatsku. Lopandić je naglasio kako hrvatska i Poljska imaju veliki potencijal jačanja gospodarske suradnje u mnogim sektorima od energetike do turizma. Skup je pozdravila i hrvatska veleposlanica u Poljskoj Andrea Bekić.

Na B2B razgovorima koji su održani istoga dana ukupno 16 hrvatskih tvrtki imalo je priliku razgovarati o konkretnoj suradnji i sklapanju poslova s predstavnicima pedesetak poljskih kompanija iz različitih sektora poput prehrambene industrije, IT sektora i energetike.Hrvatska gospodarska komora već tradicionalno spaja biznis i sport, pa je u sklopu poslovnih susreta u Katowicama  organiziran i odlazak na rukometnu utakmicu europskoga prvenstva Hrvatska - Island. U cjelokupnom programu sudjelovale su tvrtke:Ars Inženjering j.d.o.o., Astir d.o.o. / World Minifootball Association, Clarum d.o.o., Cornus d.o.o., Osijek, Gospodarska vozila 2001 d.o.o., Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Intercal d.o.o., Ivanićplast d.o.o., Kraš, prehrambena industrija d.d., Luka-Vukovar d.o.o., RITEH d.o.o., Štedna rasvjeta d.o.o., Tomassi d.o.o., TPK Orometal d.d., Trea trade d.o.o.

Poslovni susreti u Katovicama svojevrsni je uvod u veliki gospodarski forum u Varšavi kojeg HGK organizira 28. siječnja u sklopu posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Poljskoj. U Katowicama je posebno naglašeno da je koridor Jadran-Baltik-Crno more prilika za mala i srednja poduzeća, a ne samo za velike sustave.