Vrijeme održavanja: 01.07.2016.

Info dan HBOR-a, započet prije tri godine, pokazuje svoje rezultate

Objavljeno: 01. 07. 2016. , Ažurirano: 16. 08. 2016.

U HGK Županijskoj komori Sisak u posljednje su tri godine održana 32 Info dan HBOR-a, individualno savjetovanje sa 182 poduzetnika. U tom je razdoblju Hrvatska banka za obnovu i razvitak odobrila 99 kredita poduzetnicima u Sisačko-moslavačkoj županiji u ukupnom iznosu od 524,9 milijuna kuna.

U 2015. godini HBOR je u Sisačko-moslavačkoj županiji odobrio 54 individualna kredita u ukupnom iznosu od 126,9 milijuna kuna, u 2014. godini odobreno je 15 kredita u ukupnom iznosu od 273,4 milijuna kuna, a u 2013. odobreno je 30 kredita u ukupnom iznosu od 124,6 milijuna kuna.

S ciljem upoznavanja poduzetnika s područja Sisačko-moslavačke županije s HBOR-ovim kreditnim programima i povoljnim uvjetima financiranja, Županijska komora Sisak organizira Info-dane HBOR-a jednom mjesečno, svakoga drugog utorka u mjesecu. U posljednje tri godine u sisačkoj Komori održana su 32 Info dana. Tom su prigodom održani individualni poslovni razgovori sa 182 poduzetnika, održano je 30 prezentacija kreditnih programa te pet radionica „7 koraka do kredita“.

Uvjete financiranja HBOR-a predstavlja Draženka Draženović Kostelac, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Liku. Ovisno o potrebama poduzetnika razgovara se o postojećim oblicima kreditiranja, osiguranja izvoza od političkih i komercijalnih rizika, izdavanju garancija i slično. Najveći interes za HBOR-ove kredite iskazuju mali i srednji poduzetnici, uglavnom početnici, tvrtke koje tek započinju poslovanje ili fizičke osobe koje planiraju pokrenuti neki projekt. Također, sve je veći interes za kreditne programe HBOR-a namijenjene olakšavanju i poticanju povlačenja sredstava iz EU fondova, posebice za natječaje iz ruralnog razvoja.

S obzirom na to da je svrha Hrvatske banke za obnovu i razvitak kreditiranje obnove i razvitka hrvatskoga gospodarstva, HBOR poduzetnicima nudi kredite pod povoljnijim uvjetima od onih na tržištu. Razlog je to iz kojeg i Županijska komora Sisak već četvrtu godinu zaredom nastoji pružiti poduzetnicima savjetovanja o mogućnostima kreditiranja i financiranja projekata putem HBOR-a.

Svi zainteresirani poduzetnici, ili oni koji to planiraju postati, mogu se prijaviti na besplatno stručno savjetovanje o mogućnostima kreditiranja, odnosno financiranja ulaganja ili drugih aktivnosti putem programa HBOR-a, u Županijsku komoru Sisak (telefon: 044/522-583, 044/524-117 ili e-adresa: dkrnjaic@hgk.hr).