Sastanak poduzetnika s glavnim državnim inspektorom, održan u HGK
Izvor: HGK

Poduzetnici i Državni inspektorat za partnerski odnos


Objavljeno: 22. 07. 2019. , Ažurirano: 22. 07. 2019.


Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na sastanku poduzetnika s glavnim državnim inspektorom Andrijom Mikulićem, održanom danas u HGK, istaknuo je da bi Državni inspektorat tvrtkama trebao dati priliku da isprave nehotične pogreške, a ne da ih startno i bez upozorenja kažnjava. 

„Glavni nam je cilj da rad Državnog inspektorata ne bude fokusiran na represiju, nego da se naglasak stavi na prevenciju i edukaciju. Naravno da je kažnjavanje krajnja mjera za teže prekršitelje i to mora biti tako ako želimo poštenu tržišnu utakmicu“, istaknuo je Burilović dodavši da je transparentnost u radu inspektorata najvažnija te da se mora jasno znati prema kojem se ključu ide u nadzor. „Također, nadzori ponekad dugo traju i ometaju poslovanje tvrtki, a to se ne smije događati. Propisi i pravilnici moraju biti jasni i nedvosmisleni, tako da je što manje toga u domeni slobodne procjene inspektora“, poručio je Burilović.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić naglasio je da se od početka funkcioniranja Državnog inspektorata zalaže za osnaživanje prevencije i edukacije te za partnerski odnos umjesto izricanja kazni, dodavši kako će se raditi distinkcija između blažih i ozbiljnijih prekršaja i u skladu s tim djelovati.

Burilović  Mikulić.jpgSastanak poduzetnika s glavnim državnim inspektorom, održan u HGK; predsjednik L. Burilović, državni inspektor A. Mikulić i ostali sudionici; Izvor: HGK

 

„Nije nam cilj zatvarati gospodarske subjekte ako postoje druge opcije. Model svaki tjedan inspektor jedan je prošlost, neće više biti 50-ak nadzora godišnje inih inspekcija. U praksi su se naši gospodarstvenici već mogli uvjeriti o čemu govorim s obzirom na nekolicinu obavljenih koordiniranih inspekcijskih nadzora u protekla četiri mjeseca", istaknuo je Mikulić i najavio da neće biti razlike u tretmanu malih i velikih tvrtki.

Od predstavnika gospodarstva na sastanku su sudjelovali  predsjednik Upravnog odobora KTC-a Ivan Katavić, članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina, predsjednik Uprave Unilinea Boris Žgomba, direktor trgovine PIK-a Vinkovci Mario Talajić, direktor Stražaplastike Josip Grilec, predsjednik Uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić, predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Darinko Bago i prokurist Kamgrada Dragutin Kamenski.

Vedrana Filipović Grčić, Andrija Mikulić, Arnelija Šipek, Darinko Bago, Dragutin Kamenski.jpgSastanak poduzetnika s glavnim državnim inspektorom, održan u HGK; Sudionici Vedrana Filipović Grčić, Andrija Mikulić, Arnelija Šipek, Darinko Bago i Dragutin Kamenski; Izvor: HGK

 

Žgomba je kazao kako u turizmu bolju suradnju s Inspektoratom žele ponajprije u suzbijanju crnog tržišta u svim segmentima sektora, od privatnog smještaja do chartera. „To je veliki problem. Druga bitna stavka nam je da imamo kvalitetniji odnos s inspektorima na terenu jer smo već dobili obećanja da će se prvo upozoravati, a ne odmah kažnjavati, što u praksi često nije slučaj“, rekao je Žgomba.

Kamenski je također istaknuo važnost savjetodavnog djelovanja Inspektorata i snažnijeg fokusa na subjekte koji operiraju u sivoj i crnoj zoni. „Tek smo u prvoj fazi upoznavanja s radom novoustrojenog Inspektorata, ali bilo bi dobro da su nam dostupniji za odgovore na pitanja koja nas muče u svakodnevnom poslovanju. Također očekujemo snažniju akciju protiv nelojalne konkurencije – to je zajednički interes i nas koji poslujemo legalno i države“, zaključio je Kamenski.

Jelčić je prezentirao nekoliko zahtjeva drvnog sektora, među ostalim da se omogući poslodavcima pozivanje inspektora na prijevremeni pregled pri uvođenju novih procesa kako bi se preveniralo kršenje propisa. „Bilo bi dobro i da se objedini nadzor više inspektora u jednom danu i time pojednostavi sama procedura i skrati trajanje nadzora. Također bi bilo dobro da se u zapisnik pišu samo utvrđeni nedostatci, a ne sve što je pregledano“, predložio je Jelčić.

Bago ja naglasio da je u Hrvatskoj procvjetao uvoz robe sumnjive kvalitete jer su inspekcije bile manjkave, dok se u inozemstvu provode rigidne kontrole. „Mi moramo poštovati standarde zemlje u koju izvozimo, primjerice, švedski inspektori imaju pravo doći u naše pogone pa provjeriti kršimo li mi propise o zaštiti radnika i slično. U tom smjeru idu i naše molbe; da se bolje kontrolira elektronika koja se uvozi, a ne zadovoljava standarde“, apelirao je Bago. 

Zadovoljstvo razvojem događaja, u vidu uklanjanja nekih dosadašnjih poteškoća, istaknuo je Grilec. Dodao je kako se nada ujednačenosti rada Inspektorata na razini cijele države, zatim da bi nam carinske službe svakako morale biti partneri, budući da mnogo izvozimo te se osvrnuo na nekoliko apsurdnih primjera iz prakse, a koji ubuduće moraju biti ispravljeni.

Zaključeno je da nikome nije u interesu crno i sivo tržište te da je bitna obostrana komunikacija za njegovo suzbijanje. Također, okupljeni su se složili da bi državni inspektorat trebao veći fokus staviti na educiranje poduzetnika.