Vrijeme održavanja: 25.03.2019. - 31.03.2019.

Objavljeno: 25. 03. 2019. , Ažurirano: 25. 03. 2019.

Svjetski i Europski tjedan novca obilježava se od 25. do 31. ožujka. Cilj inicijative je educirati djecu i mlade o upravljanju novcem kako bi u budućnosti mogli donositi pametne financijske odluke. Provodi se od 2012. godine, a ove godine u projektu sudjeluje 169 zemalja. Petu godinu zaredom, Hrvatska gospodarska komora obilježava Tjedan novca podizanjem financijske pismenosti mladih.

„Poseban naglasak stavljen je na nove tehnologije i digitalnu transformaciju jer su danas sve složeniji financijski proizvodi dostupni velikom broju građana. Prošle smo godine educirali više od 1.300 učenika, studenata i profesora“, rekao je direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Uz predavanje za studente Ekonomskog fakulteta u Zagreb, održat će se i edukacije za učenike srednjih škola u Virovitici, Bjelovaru, Varaždinu, Požegi i Šibeniku. Kroz predavanja, radionice i primjere iz prakse ukazuje se na moguće rizike u preuzimanju financijskih obveza te na važnost informiranja prije donošenja financijskih odluka.

Dio aktivnosti posvećenih financijskoj pismenosti mladih realizirano je i u sklopu projekta „Više znamo, bolje razumijemo“ koji HGK provodi u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje Grada Zagreba, Ministarstvom financija, HANFA-om i članicama udruženja financijskih institucija te uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tijekom veljače i ožujka na edukacijama u pet zagrebačkih srednjih škola sudjelovalo je više od 300 učenika i profesora.