Izvor: European Investment Bank

Plan ulaganja za Europu – Važnost platformi za ulaganje


Objavljeno: 17. 11. 2017. , Ažurirano: 30. 11. 2017.


U organizaciji Europske komisije u Hrvatskoj, Ureda Europske investicijske banke u Hrvatskoj i Hrvatske gospodarske komore 30. studenoga, u 10 sati će se u HGK održati skup Plan ulaganja za Europu – Važnost platformi za ulaganje.

Poseban je gost i glavni govornik skupa Wilhelm Molterer, glavni direktor Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU).

Investicijski plan je inicijativa Europske komisije i Europske investicijske banke koja potiče ulaganja u realnom gospodarstvu kako bi potaknula stvaranje novih radnih mjesta i gospodarski rast, povećala konkurentnost i ojačala europske proizvodne kapacitete i infrastrukturu.

Ova inicijativa podupire inovativne i rizičnije projekte i pomaže pri privlačenju privatnih ulaganja. Sastoji se od Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (EIAH) i politike rada na poboljšanju investicijskog okružja na europskoj razini te na razini pojedinih država članica.

Uredba o osnivanju EFSU-a posebno predviđa korištenje platformi za ulaganja, koje su javno-privatni aranžmani za ugovorno sufinanciranje strukturirani radi kataliziranja ulaganja u portfelj projekata, za razliku od individualnih projekata s tematskim ili zemljopisnim fokusom.

EFSU platforme za ulaganja imaju definirani opseg koji može uključivati:

(a) nacionalne ili podnacionalne platforme, koje grupiraju nekoliko ulagačkih projekata na teritoriju određene države članice;

(b) multinacionalne ili multiregionalne platforme, koje grupiraju partnere iz nekoliko država članica ili trećih zemalja zainteresiranih za projekte na određenom zemljopisnom području;

(c) tematske platforme, koje grupiraju ulagačke projekte u određenom sektoru;

Platforme za ulaganje ne uspostavljaju Europska investicijska banka (EIB) ili Europska komisija, već sponzori ili promotori projekata, koji mogu biti tijela javne vlasti, nacionalne razvojne banke ili institucije, predstavnici socijalnog sektora ili privatni dionici. EIB može pružiti savjete pri postavljanju platformi putem Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (EIAH) i može financijski podržati takve platforme, osobito putem EFSU-a.

Ovaj skup je prilika da se dodatno informirate o vrlo važnom modelu financiranja projekata koji može poduprijeti vaše konkretne poslovne poduhvate.

Svi zainteresirani svoje sudjelovanje na skupu mogu potvrditi putem online prijave do 29. studenoga.