Objavljeno: 09. 02. 2018. , Ažurirano: 14. 02. 2019.

Financijska pismenost građana svih dobnih skupina sve se više prepoznaje kao kombinacija znanja, vještina i stajališta potrebnih za donošenje svakodnevnih financijskih odluka s kojima smo suočeni u svim segmentima života.

Prepoznavši značaj financijske pismenosti, HGK je u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i podršku Ministarstva financija i HANFA-e pokrenula projekt pod nazivom Više znamo, bolje razumijemo za učenike i nastavnike srednjih škola u Zagrebu. Predavanja za učenike i nastavnike radi upoznavanja s važnošću financijske pismenosti te stjecanja znanja i vještina potrebnih za uspješno upravljanje osobnim financijama održali su predavači iz Udruženja financijskih institucija HGK, HANFA-e i MIFINA-e.

Za potrebe projekta izrađena je i prigodna brošura sa svim informacijama i pojmovima povezanima s financijskom pismenošću, koju možete pronaći u rubrici Priloženi dokumenti.

Evaluacija pilot-projekta Više znamo, bolje razumijemo održana je na okruglom stolu, koji je organiziraran u HGK 31. ožujka 2107. godine u okviru Svjetskog/Europskog tjedna novca. 

Promocijski spot Financijska pismenost HGK

Pilot-projekt Više znamo, bolje razumijemo

20. veljače 2017. – Trgovačka škola Zagreb (Prvi dio)

Predavanje za učenike održali su Ivan Mučnjak iz HANFA-e, Tomislav Jurić iz OTP banke te Dalibor Sinić iz GRAWE Hrvatska. Nakon predavanja za učenike uslijedilo je predavanje za profesore, koje je osim navednih održao Ozren Iljadica iz Erste Asset Managementa.

6. ožujka 2017. – Trgovačka škola Zagreb (Drugi dio)

Predavanje za učenike održali su Marko Bogdan iz Intercapital Asset Managementa – ICAM d. o. o., Dijana Bojčeta-Markoja iz Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava i Toni Burić iz Zagrebačke burze.

Trgovačka škola; Izvor: HGK; Snimio: Marin Marinović

22. veljače 2017. – XVIII. gimnazija 

Predavanje za učenike održali su Ivan Mučnjak iz HANFA-e, Jelena Maleš Đekanović iz HPB banke te Izidora Bunić Rostohar iz UNIQA osiguranja. Nakon predavanja za učenike uslijedilo je predavanje za profesore, koje su osim navednih održale Nikolina Lukačin i Danijela Smiljan iz PBZ Investa. 

3. ožujka 2017. – XVIII. gimnazija 

Predavanje za učenike održali su Ivo Medak iz Platinum Investa, Dijana Bojčeta-Markoja iz Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava i Melita Marčeta iz Zagrebačke burze. 

 

XVIII. gimnazija; Izvor: HGK; Snimio: Marin Marinović

1. ožujka 2017. – IV. gimnazija (Prvi dio)

Predavanje za učenike održali su Ivan Mučnjak iz HANFA-e, Goranka Kljaić iz Erste & Steiermärkische banke te Vlatka Trogrlić iz Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d. d. Usporedno je održano i predavanje za profesore, koje su održali Petra Šuber iz Erste & Steiermärkische banke, Željko Vuković iz Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d. d. i Sonja Cesar iz ZB Investa. 

7. ožujka 2017. – IV. gimnazija (Drugi dio)

Predavanje za učenike održali su Ladislava Čelar iz Ministarstva financija, Maja Galić-Šitum iz Erste Asset Managementa, Dijana Borčeta-Markoja iz Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava i Toni Burić iz Zagrebačke burze.

IV. gimnazija; Izvor: HGK; Snimio: Marin Marinović

3. ožujka 2017. – Hotelijersko-turistička škola (Prvi dio)

Predavanje su održali Toni Lukšić iz HANFA-e, Denis Lovrić iz Splitske banke d. d., Miljenko Uzelac iz Croatia osiguranja d. d. te Marko Bogdan iz Intercapital Asset Managementa – ICAM d.o.o.

14. ožujka 2017. – Hotelijersko-turistička škola (Drugi dio)

Predavanje su održali Danijel Čajkovac iz Ministarstva financija, Vladimir Perić iz Raiffeisen Investa, Dijana Borčeta-Markoja iz Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te Toni Burić iz Zagrebačke burze.

 

Hotelijersko-turistička škola Zagreb; Izvor: HGK; Snimio: Marin Marinović

8. ožujka 2017. – Industrijska strojarska škola (Prvi dio)

Predavanje za učenike održali su Ivan Mučnjak iz HANFA-e, Iva Krhlanko-Cvetko iz Addiko banke te Ana-Marija Mazgar iz Wüstenrot životnog oisguranja. Nakon predavanja za učenike uslijedilo je predavanje za profesore, koje je osim navednih održao i Neven Vidaković iz Platinum Investa.

15. ožujka 2017. – Industrijska strojarska škola (Drugi dio)

Predavanje za učenike održali su Ladislava Čelar iz Ministarstva financija, Miroslav Maletić i Ivana Matić iz PBZ Investa, Dijana Borčeta-Markoja iz Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te Toni Burić iz Zagrebačke burze.

 

Industrijska strojarska škola Zagreb; Izvor: HGK; Snimio: Marin Marinović

HGK će također organizirati tematske radionice i stručna predavanja za učenike i studente u različitim gradovima Hrvatske, nastojeći im tako približiti i objasniti neke osnovne pojmove i ukupan značaj financijskih institucija i njihovu poziciju.