Split ponovno predsjeda Forumom jadransko-jonskih gospodarskih komora

HGK
Mirjana Čagalj, dosadašnji predsjednik Foruma Rodolfo Giampieri i tajnik Foruma Michele De Vita
Vrijeme održavanja: 07.06.2017. - 09.06.2017.

Na današnjoj je Skupštini Foruma u Pescari Mirjana Čagalj, v. d. predsjednice HGK – Županijske komore Split, izabrana za novu predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora u narednom dvogodišnjem razdoblju.

Ovogodišnji, 17. Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora, održava se od 7. do 9. lipnja u Pescara i Chieti (Italija), istovremeno s 18. Forumom jadransko-jonskih gradova te je okupio oko 180 sudionika iz osam zemalja jadransko-jonske regije. Izborom Mirjane Čagalj za predsjednicu, predsjedanje Forumom se nakon dva talijanska mandata vratilo u ŽK Split, komoru koja je uz Gospodarsku komoru Ancone bila inicijator i osnivač Foruma.

Rodolfo Giampieri_Cagalj_DeVita_800x530.JPG

Dosadašnji predsjednik Foruma Rodolfo Giampieri čestitao je Mirjani Čagalj na izboru u prisustvu tajnika Foruma De Vite; Izvor: HGK.

"U razdoblju koje je pred nama, Forum vidim kao važnog partnera pri provođenju Strategije EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR). Pozdravljam i naše čvršće povezivanje s Forumom jadransko-jonskih gradova i mrežom sveučilišta jer nas vode zajednički ciljevi, tj. prosperitet prostora koji dijelimo i koji nas povezuje. Na tome ću ustrajati u mandatu koji mi je povjeren, posebice na koordiniranju i potpori članicama Foruma s hrvatske strane Jadrana; mislim tu na Crnu Goru te Bosnu i Hercegovinu na njihovu putu za članstvo u EU", rekla je Čagalj zahvalivši na izboru.

Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora pokrenut je prije 16 godina i okuplja 43 gospodarske komore iz osam zemalja jadransko-jonske regije. Hrvatske su članice priobalne županijske komore: Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik.

Pri Forumu djeluje pet tematskih okruglih stolova, usklađenih sa stupovima Strategije Europske unije za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), i to za: plavi rast, povezivanje regije, kvalitetu okoliša i poljoprivredu, održivi turizam te žensko poduzetništvo. Od toga, ŽK Split upravlja radom dvaju stolova – za održivi turizam i za žensko poduzetništvo.

Ovogodišnji se Forum usredotočio na kulturnu baštinu, turizma, inovacije i digitalizaciju. Na plenarnoj sjednici 8. lipnja, na panelu Kojim modelom upravljanja pokrenuti područja u makroregionalnoj perspektivi, Čagalj je navela da je za postavljanje regije na čvrste temelje važno uključivanje privatnog sektora, transparentnost administracije i infrastrukturno povezivanje. Bez prometne infrastrukture nema sigurnog i brzoga kretanja, što je važno za razvoj turizma i za demografiju, zapošljavanje, zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i gospodarstvo regije.

Ključna poruka upućena sa 17. Foruma jest: uz poštovanje lokalnih specifičnosti i identiteta nužno je izići iz okvira jer se samo zajedničkim djelovanjem može utjecati na prosperitet. Kako je istaknuo jedan od sudionika – "usklađenim djelovanjem do zajedničkog cilja".