Vrijeme održavanja: 19.11.2019.

Objavljeno: 20. 11. 2019. , Ažurirano: 06. 12. 2019.

U Cigleni kraj Bjelovara otvorena je u utorak, 19. studenoga, prva geotermalna elektrana u Hrvatskoj naziva Velika 1. Riječ je o najvećoj elektrani s binarnom ORC tehnologijom u kontinentalnoj Europi koja je s radom počela u ožujku 2019. godine, a službeno ju je otvorio simboličnim rezanjem vrpce ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave turske kompanije MB Holding Muharrem Balat.

Geotermalna elektrana u Cigleni prvi je projekt eksploatacije geotermalne vode i proizvodnje električne energije u Hrvatskoj. U radu geotermalna elektrana Velika 1 ima bruto snagu od 16,5 MW i pokriva potrebe za električnom energijom oko 29 tisuća kućanstava. Vruću vodu temperature 166 Celzijevih stupnjeva postrojenje crpi iz bušotine duboke 2800 metara i nakon postupka proizvodnje električne energije vraća je s nižom temperaturom u podzemne slojeve čime je krug cirkulacije vode u procesu zatvoren i kao takav predstavlja kontinuiran obnovljiv izvor energije, neovisan o promjenama vremenskih uvjeta.

Nositelj investicije, turska grupacija MB Holding je 68 posto projekta vrijednog 325 milijuna kuna realizirala putem hrvatskih izvođača i nabavom opreme na hrvatskom tržištu. Pokretanjem ove elektrane otvoreno je deset radnih mjesta, a tijekom gradnje na njoj je radilo petnaest domaćih tvrtki.

Ova je geotermalna elektrana od velikog značaja za gospodarstvo Bjelovarsko-bilogorske županije i grada Bjelovara i nudi velike mogućnosti u iskorištavanju geotermalne energije za proizvodnju električne energije ali i za poljoprivredu (grijani plastenici za uzgoj povrća tijekom cijele godine), akvakulturu, industriju, turizam i dr. Na svečanom otvorenju je sudjelovao predstavnik Županijske komore Bjelovar Miljenko Juratovac.