Objavljeno: 01. 03. 2016. , Ažurirano: 19. 08. 2016.

Predstavnici devet udruženja financijskih institucija, koja djeluju u Sektoru za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, 1. ožujka 2016. osnovali su Stručno vijeće financijskih institucija koje za cilj ima unaprjeđenje međusobne suradnje i ostvarenje poslovnih interesa kroz konkretne projekte i zajedničko djelovanje.

Uvodno se sudionicima sastanka obratio gospodin Ivan Škorić, potpredsjednik HGK. Podržava prijedlog zajedničke suradnje udruženja financijskih institucija kao i međusektorsku suradnju svih udruženja HGK.

Izlagači ispred HGK, Z. Savić, V. Dominović i S. Ćorić, predstavili su dosadašnje aktivnosti sektora, te prijedlog zajedničkih aktivnosti, kao i nove projekte HGK.

Nakon prezentiranih aktivnosti u raspravi su sudjelovali predstavnici financijskih institucija.

Marijan Kralj, član Uprave Croatia osiguranja d.d. i član Vijeća Udruženja osiguravatelja podržava pokrenute projekte HGK i iznesene prijedloge te će se aktivno uključiti u provedbu istih. Aktivnosti koje je prepoznalo Croatia osiguranje su podrška u zakonodavnoj regulativi, kroz sudjelovanje u izradi zakona ali i najave izmjena važećih zakona, posredovanje HGK u komunikaciji s postojećim i novim klijentima ali i edukacija.

Klaudija Karabuva Vidas, član Uprave OTP leasinga d.d. i predsjednica Udruženja leasing društava također je podržala iznesene prijedloge, kazala je kako je Udruženje kroz svoje djelovanje u HGK napravilo dosta aktivnosti za unaprjeđenje djelatnosti. Trenutno Udruženje priprema prijedloge izmjena Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost i traže podršku HGK u lobiranju za njihove interese kod Ministarstva financija, Porezne uprave i Carinske uprave.

Jurica Jednačak, voditelj brokera Zagrebačke banke d.d. i predsjednik Udruženja za poslovanje i posredovanje na financijskim tržištima pozitivnim je ocijenio aktivnosti HGK i Udruženja oko poreza na kapitalnu dobit što je rezultiralo odgodom primjene te osnivanjem  Radne skupine za sustavno rješavanje problema vezanih uz oporezivanje kapitalne dobiti u čijem radu će sudjelovati predstavnici Udruženja, HANFA-e i Porezne uprave.

Marko Makek, član Uprave Nexe Private Equity Partneri d.o.o. i zamjenik predsjednika Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima naglasio je potrebu međusektorskog povezivanja i izradu strukovnih strategija koje će pomoći fond managerima u donošenju odluka.

Alma Mekić Ćerdić, predsjednica Uprave Erste Factoringa d.o.o. i predsjednica Udruženja faktoring društava istaknula je zadovoljstvo aktivnostima faktoring društava kroz Udruženje u okviru HGK te podržava započete aktivnosti edukacije gospodarskih subjekata po županijama u koje će se uključiti i faktoring društva.

Ivan Jandrić, član Uprave Hypo Alpe Adria bank d.d. smatra kako je ovo pravi trenutak za zajedničke aktivnosti usmjerene ka pronalaženju financijskih sredstava potrebnih za razvoj gospodarstva preko HBOR-a, poslovnih banaka i drugih izvora financiranja.

Petar Rebernišak, direktor Semel pro Semper d.o.o. i predsjednik Udruženja zastupnika u osiguranju podržava prijedloge i nove projekte  Sektora i proaktivnu ulogu HGK.

Potpredsjednik Škorić je u završnoj riječi naglasio važnost aktivnosti članica kroz strukovna udruženja i povezivanja različitih udruženja unutar sustava HGK te prihvaćanje Komore kao svoje vlastite institucije koja se zalaže za interese svojih članica te lobira za njihove interese prema državnim institucijama.

ZAKLJUČAK:

HGK, kao suvremena, samostalna i neovisna institucija, svoje aktivnosti kontinuirano prilagođava zahtjevima i potrebama članica, kao i tržišnim trendovima u pojedinim gospodarskim djelatnostima. Veća fleksibilnost  i angažiranost te bolja učinkovitost neke su od osnovnih odrednica za unaprjeđenje daljnjeg rada.

Sudionici sastanka podržali su inicijative iznesene od strane predstavnika HGK te će se udruženja aktivnije uključiti u aktivnosti i projekte HGK. Značajnu potporu u lobiranju za interese članica prema nadležnim ministarstvima, agencijama i drugim institucijama članice očekuju od HGK.

Udruženja su pozvana da se uključe u projekte financijske pismenosti potrošača i gospodarskih subjekata, kako u tjednu financijske pismenosti tako i tijekom godine. Plan i raspored aktivnosti koordinirat će s putem Stručnog vijeća.

Najavljena je akcija „Kupujmo hrvatsko – hrvatski proizvod za hrvatski turizam“, koja će se održati 21. i 22. travnja 2016. godine u Poreču, a detaljnije informacije o mogućnostima sudjelovanja bit će dostavljene naknadno.

Projekt vizualnog označavanja „Hrvatska kvaliteta“ i „Izvorno hrvatsko“ koji mogu dobiti i  financijske usluge, prezentirat će se kontinuirano članicama.