Objavljeno: 29. 03. 2017. , Ažurirano: 18. 02. 2020.


U Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je 27. ožujka sastanak Grupacije distributera i opskrbljivača plinom. Na sastanku su, uz predstavnike Grupacije, sudjelovali i državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić, načelnik Sektora za energetiku pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije Tomislav Jureković, direktor Sektora za naftu i plin Hrvatske energetske regulatorne agencije Nikola Vištica te ostali predstavnici Hrvatske energetske regulatorne agencije.

SastanakDrzavniTajnik_800x450.jpg

Predstavnici tvrtki članica Udruženja energetike HGK na sastanku s državnim tajnikom za energetiku; Izvor: HGK.

Na sastanku se raspravljalo o viziji i razvoju distribucije i opskrbe plinom kroz održivo poslovanje distributera i opskrbljivača plinom, kao i o aktualnoj problematici opskrbe u obvezi javne usluge. Posebno je istaknut zahtjev Grupacije za izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina.

Čikotić je okupljenima predstavio pogled i viziju resornog ministarstva u pogledu razvoja distribucije i opskrbe plinom te naglasio želju da Ministarstvo bude partner u daljnjem razvoju djelatnosti. "Naša je ideja da se ide u okrupnjavanje opskrbe, ali i distribucije. Donosit ćemo novi Zakon o tržištu plina, zato pozivam Grupaciju da se uključi u radnu skupinu putem svojih predstavnika", rekao je Čikotić. Također je najavio mogućnost HBOR-ova kreditiranja distribucije te povoljne kredite za opremanje mjernih mjesta pametnim brojilima, što bi imalo utjecaja na kvalitetnije predviđanje potrošnje plina, a time i uravnoteživanja sustava.

"Intenzivno se radi na LNG terminalu, razvoju daljnjih skladišnih kapaciteta za plin te novim interkonekcijama, u prvom redu prema Bosni i Hercegovini te Srbiji", dodao je Čikotić. Nakon prezentacije održana je javna rasprava.

Predsjednik Grupacije distributera i opskrbljivača plinom HGK Srećko Ezgeta istaknuo je da podržavaju ideju Ministarstva oko uvođenja povoljnijih kredita za distribuciju, ali je izrazio i zabrinutost oko trenutnih aktualnih problema, u prvom redu obveza javne usluge koju treba bolje regulirati u novom zakonu. Grupacija se složila da će pripremiti dokument koji će biti upućen Ministarstvu kada su u pitanju izmjene i dopune Zakona o tržištu plina.

Generalni je zaključak sastanka bio da je potrebno potpuno otvaranje odnosno deregulacija cijena plina čak i za kućanstva s obzirom na to da je to već odavno napravljeno za ostale energente.

Igor Pirja, Srećko Ezgeta i Ante Čikotić
Izvor: HGK