Objavljeno: 19. 03. 2020. , Ažurirano: 19. 03. 2020.

Sektor za industriju Hrvatske gospodarske komore se u suradnji s tvrtkama članicama izborio za lakši uvoz sirovina za proizvođače sredstava za dezinfekciju, pranje, čišćenje i osobnu higijenu. Naime, oni u procesu proizvodnje koriste djelomično denaturirani alkohol (S400) kojeg više nema na tržištu, ali sada umjesto njega mogu bez ishođenja izmjena odobrenja ili bilo kakvih administrativnih zahtjeva slobodno i bez ograničenja nabavljati potrebne količine etilnog alkohola (S300).

„HGK je na inicijativu tvrtki lobirala u Carinskoj upravi da se proizvođačima olakša poslovanje omogućavanjem uvoza zamjenskog etilnog alkohola jer se radi o proizvodima koji su u ovom trenutku iznimno traženi i neophodni za zaštitu javnog zdravlja. Naišli smo na veliko razumijevanje carinskih službenika koji su problem već imali na stolu i obećali su nam da će ga žurno riješiti, što su i učinili. Zapravo je ovo jedan dobar primjer funkcioniranja sustava i brze prilagodbe i tvrtki i institucija na novo stanje na tržištu“, istaknula je zamjenica direktorice Sektora za industriju HGK Gordana Pehnec Pavlović.

Ova mjera traje do službenog prestanka primjene posebnih mjera uvedenih radi sprječavanja širenja epidemije koronavirusa, a iz Carinske uprave ističu da će svi njihovi uredi žurno i bez nepotrebnog administriranja pružiti svu stručnu pomoć proizvođačima.