Objavljeno: 01. 10. 2018. , Ažurirano: 03. 10. 2018.

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, u petak, 28. rujna, u Kući Europe u Zagrebu održan je okrugli stol Dostupnost do stana o ugradnji dizala u višeetažne stambene građevine, uz financiranje bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije za razdoblje 2014. - 2020.

Nakon uvodnog izlaganja Biljane Borzan, članice Europskog parlamenta, koja je iznijela kronologiju aktivnosti od početka inicijative za ugradnju dizala iz 2016. godine i komunikacije s Europskom komisijom, Željko Manenica, predsjednik Udruženja umirovljenika HP-a i HT-a i inicijator projekta, istaknuo je ogromnu važnost projekta u sociološkom i gospodarskom smislu.

O važnosti ovog projekta govorili su i Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, koji aktivno sudjeluje u provedbi projekta i Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, koji je sugerirao da prvenstvo pri bodovanju imaju osobe smanjene pokretljivosti.

Dragan Jelić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, potvrdio je da će se ugradnja dizala sufinancirati sredstvima EU te da će ona započeti u ovom operativnom razdoblju, za što će se prvi natječaji održati 2019. godine. S obzirom na veličinu projekta najavljeno je da će se projekt ugraditi i u Operativni program za razdoblje od 2021. do 2027. godine kako bi se mogao ugraditi što veći broj dizala. Da bi se točnije planirala predviđena sredstva, zainteresirane će građane anketirati jedinice lokalne samouprave.

Skupu su nazočili predsjednik Komore Zagreb Zlatan Fröhlich i viši stručni savjetnik u Komori Zagreb i tajnik Hrvatske udruge za dizala Zdravko Čizmar, s obzirom na to da HGK - Komora Zagreb kontinuirano sudjeluje u aktivnostima projekta ugradnje dizala.