Objavljeno: 20. 12. 2017. , Ažurirano: 27. 12. 2017.


U HGK održan okrugli stol o provođenju velikih projekata u energetici

"Jedna od ključnih aktivnosti HGK je povezivanje znanosti i gospodarstva te otvaranje novih tržišta poduzetnicima, naročito u području energetike. Otvoreni smo za sve inicijative iz ovoga sektora koji je ključan za razvoj gospodarstva", izjavio je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš, otvarajući Okrugli stol o iskustvima i smjernicama pri provođenju velikih projekata u energetici, u organizaciji Odbora za suradnju s gospodarstvom i regionalni razvoj Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, u suradnji s HGK i Inovacijskim centrom Nikola Tesla.

LjuboJurcic_800x450.JPG

Ljubo Jurčić; Izvor: HGK.

Širi gospodarski pogled na energetiku, ekologiju i financije dao je Ljubo Jurčić, profesor Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu, poručivši da na ekonomiju gledamo kao na društvenu znanost, ali je ona najviše vezana za tehnologiju.

"Slično je i u slučaju energetike, tu tehnologija također igra veliku ulogu. Energetika je sektor od strateškog značaja i mora se na nju gledati višeznačno, kao na infrastrukturni proizvod koji podiže kvalitetu života svih ljudi. Po toj definiciji ona spada u javno dobro i podrazumijeva puno više od pukih energenata, riječ je o temelju svake civilizacije", istaknuo je Jurčić, dodavši da će potreba za energijom ubuduće rasti, ali će se efikasnije iskorištavati.

DavorSkrlec_800x450.JPG

Davor Škrlec; Izvor: HGK.

Europarlamentarac Davor Škrlec govorio je o pametnoj energetskoj tranziciji, preporukama EU na tom polju i kako se Hrvatska treba pripremiti za njezinu provedbu.

"EU je globalni lider u sektoru energetike jer ima moderno zakonodavstvo, pametne inicijative i financijske instrumente koji olakšavaju potrebne poslovne procese. Energetska tranzicija je odgovornost cjelokupnoga društva, moramo smanjiti potrošnju energije, korištenje fosilnih goriva i račune građana te decentralizirati distribuciju i skladištenje. Digitalizacija je također jako važna, kao i demokratizacija, osobna i kolektivna. Svi moraju imati pravo proizvoditi energiju i umrežavati se s drugima pri tome", poručio je Škrlec, uz napomenu da javno-privatno partnerstvo leži na građanima i da su oni ti koji moraju biti glavni investitori.

Za trajanja okruglog stola brojni stručnjaci dotaknuli su se i drugih aktualnih tema vezanih za energetiku, poput perspektive razvoja obnovljivih izvora u Hrvatskoj te profitabilnosti ulaganja u naftno i plinsko gospodarstvo.

Izlaganja predavača i zaključci dostupni su za preuzimanje u pratećim dokumentima.

Sudionici okruglog stola u Vijećnici HGK
Izvor: HGK