Vrijeme održavanja: 31.03.2017.

Objavljeno: 30. 03. 2017. , Ažurirano: 13. 10. 2017.

Okrugli stol Evaluacija Pilot-projekta Više znamo, bolje razumijemo održan je 31. ožujka u HGK, kao završno događanje organizirano u okviru obilježavanja Svjetskog i europskog tjedna novca, a cilj je potaknuti raspravu o tome kako u srednjim školama primijeniti program Financijske pismenosti.

"Financijska je pismenost potrošača, posebice mladih, sve važnija. Očekujemo da će ovaj okrugli stol dati smjernice za najbolju moguću integraciju adekvatnih programa u srednjoškolski obrazovni sustav", istaknuo je potpredsjednik HGK za trgovinu, turizam i financijske institucije Josip Zaher, dodajući da HGK kontinuirano provodi različite edukativno-informativne aktivnosti usmjerene na podizanje financijske pismenosti građana i poslovnih subjekata, a u Svjetskom i Europskom tjednu novca u fokusu su studenti i učenici srednjih škola. HGK je u ovom tjednu organizirala edukacije za studente i učenike srednjih škola u Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Vinkovcima i Zagrebu.

Jelavić, Zaher, Savić, Dominović.JPG

Mila Jelavić, Josip Zaher, Zvonimir Savić, Vanja Dominović; Izvor: HGK. 

"Djeca utječu i na kupnju roditelja, a korisnici su i džeparca te su važan potrošač, stoga je dobro obavljen posao ako ih pravilno naučimo i ispravno uputimo u području financija", istaknula je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Mila Jelavić.

Pilot-projekt Više znamo, bolje razumijemo namijenjen je učenicima i profesorima pet zagrebačkih srednjih škola, a sudjelovalo je 250 učenika iz IV. i XVIII. gimnazije, Trgovačke škole, Hotelijersko-turističke škole te Industrijsko-strojarske škole. "Obuhvaćeno je sedam tematskih cjelina, a 40 je predavača predavalo o bankarskim proizvodima i uslugama, osobnim financijama, osiguranju kao instrumentu ulaganja za budućnost, investicijskim i mirovinskim fondovima, tržištu kapitala te značaju financijske pismenosti za mlade ljude", navela je savjetnica u HGK i moderatorica Sanja Šimić.

Skupna fotografija 2.JPG

Panelisti i publika; Izvor: HGK.

U panel-raspravi o ovome projektu Iva Milardović Štimac iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport istaknula je da je smisao ovih edukacija učenicima dati životno važne smjernice u vezi s financijama te znanja i upute kako bi mogli ispravno odabrati financijske proizvode. "Edukacija o novcu jest edukacija o odgovornosti, a osobito je važno skrenuti pozornost na rizike koje određeni financijski proizvodi donose", istaknula je Milardović Štimac.

Silvana Božić iz Hrvatske agencija za nadzor financijskih usluga ističe važnu Hanfinu ulogu u edukaciji stanovništva, a ovaj je projekt hvalevrijedan jer su mogli dobiti i povratne informacije što mlade ljude zanima te saznanja za buduće projekte. "U provedenoj analizi financijske pismenosti, objavljenoj prošle godine, rezultati su pokazali vrlo nisku financijsku pismenost građana, osobito mladih ljudi", napomenula je Božić.

Ladislava Čelar iz Ministarstva financija istaknula je Akcijski plan u području financijskih edukacija, a Ministarstvo namjerava unaprijediti koordinaciju aktivnosti u tom području. Za travanj je najavila dvije radionice iz područja financijske pismenosti u okviru Twinning light projekta. 

Ravnatelj Trgovačke škole Darko Grgurić navodi da iz strukovnih škola mladi ljudi rano ulaze u svijet rada, počinju zarađivati novac, otvarati račune u bankama i potpisivati ugovore. "Postoji mogućnost da se stručni sadržaji nadopunjuju, pa bi i učenje o financijama moglo ući i u nastavni plan u strukovnim školama", rekao je Grgurić.

Predstavnik edukatora Ozren Iljadica iz Erste Asset Managementa naveo je da je kod složenijih financijskih proizvoda potrebno određeno znanje jer jedan proizvod sadrži u sebi niz drugih proizvoda te ih je važno poznavati.

FullSizeRender.jpg

Publika; Izvor: HGK. 

U raspravu su se uključili i ostali edukatori, predstavnici sektora osiguranja i bankarstva te ravnatelji ostalih škola sudionica Pilot-projekta iznoseći pozitivna iskustva i dajući potporu daljnjim aktivnostima. Pomoćnica direktora Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Vanja Dominović istaknula je kako je u ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog i Europskog tjedna novca, u organizaciji HGK, sudjelovalo 550 učenika, studenata i profesora u šest hrvatskih gradova. "S ciljem nastavka zajedničkih aktivnosti, pozivamo sve sudionike na prigodnu manifestaciju obilježavanja Svjetskog dana investicijskih fondova 19. travnja na Cvjetnom trgu u Zagrebu", apelirala je Dominović.

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i HGK uručili su zahvale srednjim školama koje su sudjelovale u Pilot-projektu.

Događanje je organizirala HGK, s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i uz Hanfinu potporu te potporu Ministarstva financija i financijskih institucija komorskih članica.