Objavljeno: 10. 12. 2019. , Ažurirano: 11. 12. 2019.

Objavljeni su dobitnici deset inovacijskih vaučera poziva OIS-AIR Proof of Concept čiji je cilj pružanje potpore inovativnim projektima koje će zajednički razvijati istraživačke institucije i MSP-ovi Jadransko-jonske regije.

Desetero dobitnika primit će vaučer u iznosu od 18.500 eura za istraživanja s rokom završetka do 15. svibnja 2020.

S obzirom da je poziv OIS-AIR Proof of Concept uključivao potporu projektima razvijanima u suradnji istraživačkih institucija i MSP-ova iz tematskih područja Transport i mobilnosti, Energija i okoliš te Agrobioekonomija, šest dobitničkih projekata obuhvaća tematsko područje Agrobioekonomija, tri obuhvaćaju Energiju i okoliš, dok jedan obuhvaća tematsko područje Transport i mobilnost.

Pet od deset odabranih projekata prijavili su transnacionalni partneri, potvrdivši time međunarodni opseg inicijative i primjenu konkretnog inovacijskog pristupa.

Korisnici vaučera su istraživački centri i sveučilišta Jadransko-jonske regije: SISSA – Visoka međunarodna škola za napredne studije iz Trsta, Sveučilište u Mariboru, Sveučilište u Beogradu, Sveučilište u Padovi, Sveučilište u Udinama, TECOS – Slovenski razvojni centar za izradu alata, Sveučilište u Parmi i Sveučilište u Ljubljani.

Konačni popis i poredak projekata dostupan je na platformi INNOVAIR.

Poziv OIS-AIR Proof of Concept je transnacionalna inicijativa promovirana kroz mrežu OIS-AIR, koju su osnovali partneri iz šest država (Italija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Grčka, Albanija) s ciljem poticanja gospodarskog rasta i konkurentnosti u Jadransko-jonskoj regiji. Cilj inovacijskih vaučera je pružanje financijske potpore uspješnom prijenosu dobrog istraživanja u dobro poslovanje.

OIS-AIR Proof of Concept pokrenut u svibnju 2019. godine, izazvao je velik interes istraživačkih centara i poduzeća iz Jadransko-jonske regije. Na poziv za prikupljanje projektnih ideja u srpnju istraživački centri i sveučilišta prijavili su sto prijedloga tehnologija i istraživačkih rezultata, a u listopadu je u sklopu poziva za projekte prijavljeno 65 zajedničkih R2B inovacijskih projekata koje su istraživački centri i sveučilišta prijavili u suradnji s MSP-ovima. Nakon ocjene prijavljenih projekata, svaki od najboljih deset R2B inovacijskih projekata primit će OIS-AIR inovacijski vaučer u iznosu od 18.500 eura!

O projektu

Projekt OIS-AIR – Otvoreni inovacijski sustavi Jadransko-jonske regije financira se iz programa EU Interreg ADRION. Cilj mu je uspostava jedinstvenog trižišta tehnologija i inovacija, konkurentnog i atraktivnosg na makroregionalnoj razini, koje uključuje relevantne dionike iz različitih sektora u Jadransko-jonskoj regiji, od istraživačkih institucija do malih i srednjih poduzeća i javnog sektora. Partneri na projektu su: AREA Science Park iz Trsta, Tehnološki park Ljubljana, Hrvatska gospodarska komora, Naučno-tehnološki park Beograd, Center for Research and Technology Hellas iz Grčke, Sveučilište u Basilicati iz Italije te Ministarstvo financija i ekonomije Albanije.