Vrijeme održavanja: 24.07.2019.

Objavljeno: 26. 07. 2019. , Ažurirano: 26. 07. 2019.

U HGK – Županijskoj komori Sisak 24. srpnja održano je predavanje o zaštićenim oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla kod vina. Predavanju su prisustvovali vinari, članovi Udruge Bregovita Hrvatska iz Sisačko-moslavačke županije.

Predavanje je održala Žaklina Jurišić, pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK. Upoznala je prisutne vinare sa zakonodavnim okvirom zaštite vina na nacionalnoj i europskoj razini te ih uputila u načine rješavanja zaštite vina.

Zaštita vina može ići u dva pravca; jedan je zaštita naziva zemljopisnih oznaka u koje ulaze oznake izvornosti (ZOI) i oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP), a drugi zaštita naziva zajedičkim i jamstvenim žigom.

Na predavanju se govorilo i o postupku registracije prema novom Zakonu o vinu, zatim o postojećem stanju zaštite vina u Hrvatskoj, a na kraju ovog sadržajnog i zanimljivog predavanja predstavljeno je nekoliko primjera zaštite vina oznakama izvornosti iz Francuske, Italije i Austrije.