Objavljeno: 11. 07. 2019. , Ažurirano: 12. 07. 2019.

Vrijeme održavanja: 11.07.2019.


IT-tvrtke, partneri u projektu, zaposlile su šestero mladih osoba, a do danas se njih desetero zaposlilo u IT-sektoru kao programeri internetskih aplikacija ili web-dizajneri!

Završna konferencija projekta AKO – Aktiviraj se i konkuriraj! održala se u četvrtak, 11. srpnja, u HGK – Županijskoj komori Sisak. Projekt je bio namijenjen nezaposlenim mladim osobama s područja Sisačko-moslavačke županije do 29 godina, radi povećanja njihove zapošljivosti besplatnim obrazovanjem za programere internetskih aplikacija i web-dizajn, praktičnim osposobljavanjem u stvarnomu radnom okružju u IT tvrtkama partnerima te putem inovativnih radionica u Centru za mlade. 

Uvodno su se prisutnima obratili Gordana Šegović, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Sisak, nositelja projekta te Boris Mesarić, predsjednik HGK – Županijske komore Sisak, partnera u projektu.

AKO_završna konferencija_2.jpgGordana Šegović, predstojnica HZZ PU Sisak, Boris Mesarić, predsjednik HGK - ŽK Sisak i Sonja Repić, predstojnica HZZ PU Kutina (s lijeva na desno); Izvor: HGK

Voditeljica projekta Štefica Tominović tom je prilikom predstavila provedene aktivnosti i postignute rezultate projekta. Ukupno 47 mladih nezaposlenih osoba do 29 godina starosti iz Sisačko-moslavačke županije, od rujna do prosinca prošle godine pohađalo je besplatne IT-programe obrazovanja u centru Algebra u Sisku (web-dizajn, programer internetskih aplikacija PHP i MySQL te programer internetskih aplikacija C# i ASP.net). Potom je njih 8-ero dobilo priliku praktičnog rada u IT tvrtkama partnerima. Upravo je posebnost ovog projekta direktno povezivanje mladih osoba i poslodavaca s obzirom da su u projektu kao partneri sudjelovale 4 uspješne informatičke tvrtke: Euroart93, d.o.o., Fokus infoprojekt d.o.o., Maracom d.o.o. i Kreativa studio d.o.o. Stručno mentorstvo u tvrtkama partnerima trajalo je maksimalno 3 mjeseca te je bila idealna prilika da mladi korisnici projekta primjene novostečena znanja u stvarnom radnom okruženju te postanu konkurentniji na tržištu rada. Tvrtke partneri zaposlile su šestero mladih osoba, a do danas se njih desetero zaposlilo u IT-sektoru kao programeri internetskih aplikacija ili web-dizajneri.

AKO_završna konferencija_3.jpgMladi do 29 godina zaposleni u IT-tvrtkama tijekom provedbe projekta AKO – Aktiviraj se i konkuriraj!; Izvor: HGK

Također, tijekom projekta uređen je i moderniziran prostor Centra za mlade u Područnom uredu Sisak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u kojem su održane tri inovativne radionice za mlade nezaposlene osobe koje su ih osnažile za tržište rada. Ukupno 29 mladih te dugotrajno nezaposlenih osoba s područja županije sudjelovalo je u radionicama vezano uz pokretanje poduzetničke djelatnosti, zatim o mogućnostima koje za mlade nudi civilni sektor te digitalnim alatima za traženje posla. Radionice su održane u suradnji s tvrtkama Applied Ceramics d.o.o. i Gespa Kreativni Studio j.d.o.o. , HGK – Županijskom komorom Sisak te udrugom IKS.

Partneri u projektu AKO – Aktiviraj se i konkuriraj! bili su HGK – Županijska komora Sisak, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Kutina, Udruga IKS, Euroart 93, d.o.o, Fokus Infoprojekt d.o.o., Maracom d.o.o., Applied Ceramics d.o.o., Kreativa studio d.o.o. i Pučko otvoreno učilište Algebra.

Vrijednost je projekta 812.231,91 kunu i u potpunosti je financiran sredstvima Europskoga socijalnog fonda unutar Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Projekt je trajao 14 mjeseci, od 14. svibnja prošle do 13. srpnja ove godine.

Više informacija o projektu potražite na ovoj poveznici, na Facebook i Instagram profilu projekta pod nazivom Projekt AKO te pomoću oznake #projektAKO.

Footer za objave .jpgHZZ logo.jpg

Završna konferencija projekta AKO - Aktiviraj se i konkuriraj!
Izvor: HGK