Objavljeno: 23. 03. 2016. , Ažurirano: 03. 10. 2016.

Strukovna grupa turizma održala je u srijedu, 23. ožujka, u 10 sati, svoju desetu sjednicu.

Voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Ksenija Tomić istaknula je da je 2015. godina bila rekordna prema broju dolazaka i noćenja u Krapinsko-zagorskoj županiji. Između 12 županija kontinentalne Hrvatske, Krapinsko-zagorska županija nalazi se na drugome mjestu prema broju dolazaka turista. Uspoređujući s 2014. godinom, ukupno je zabilježen rast dolazaka turista od 13 % i rast noćenja od 8 %, što znači da su turističku destinaciju Hrvatsko zagorje turisti mnogo jače prepoznali nego li prethodnih godina.

U djelatnosti turizma i ugostiteljstva javlja se problem nedostatka kvalitetne radne snage, osobito konobara i kuhara, zanimanja koja su i evidentirana kao deficitarna. Kako će se 12. travnja 2016. godine u Sportskoj dvorani Srednje škole Krapina održati Sajam poslova, predstojnica HZZ PU Krapina Mirjana Jurman predstavila je mogućnost da turistički subjekti sudjeluju u panel-raspravi Kako uskladiti potrebe tržišta rada u KZŽ te u prezentaciji turističke djelatnosti učenicima osnovnih škola kako bi im se na pristupačan način predstavio rad u turizmu i ugostiteljstvu te kako bi ih se potaknulo da upišu neku od strukovnih škola turističkog smijera.

Također, predstavnici Zagorje Internationala predstavili su regionalni sajam kontinentalnog turizma – Wellcone.hr, koji će se održati od 13. do 15. svibnja 2016. godine u Krapini. Cilj sajma Wellcone.hr jest okupiti na jednome mjestu cjelokupnu kulturno-turističku ponudu kontinentalnog dijela Hrvatske, kako bi se privuklo tvrtke i turističke djelatnike iz susjednih zemalja, koji bi dolaskom na sajam doživjeli ponudu kontinentalne Hrvatske te bi je potom mogli uvrstiti u svoju ponudu. ŽK Krapina će sufinancirati nastup članica na sajmu ovisno o iskazanom interesu, odnosno konačnom broju prijavljenih izlagača.

Kako se obrti i tvrtke iz djelatnosti turizma u svom poslovanju susreću sa sličnom problematikom, dogovoreno je da će u narednom razdoblju OK KZŽ i ŽK Krapina organizirati zajedničke edukacije za svoje članice, prema iskazanim potrebama. Kako bi se pridonijelo daljnjem obogaćivanju turističke ponude i unaprijedila konkurentnost Županije, potrebna je što bolja educiranost, komunikacija i suradnja svih dionika zainteresiranih za unapređenje i razvoj turizma.