Vrijeme održavanja: 20.02.2020.

Objavljeno: 21. 02. 2020. , Ažurirano: 24. 02. 2020.

Sjednica Strukovne grupe drvno-prerađivačke industrije Županijske komore Virovitica pod predsjedanjem predsjednika Damira Kelave održana je 20. veljače. Drvoprerađivači s područja cijele Virovitičko-podravske županije na sjednici su otvoreno govorili o svojim problemima u vezi proizvodnjom, sirovinom, radnom snagom, problemima na tržištu i izazovima konkurencije.

Na sjednici je, uz predsjednika ŽK Virovitica Zlatka Plešu i direktoricu Kristinu Plešu, bio i Danijel Smiljanić, vlasnik i direktor tvrtke Pan Parketa iz Orahovice, ujedno i predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore.

Damir Kelava, predsjednik Strukovne grupe drvno-prerađivačke industrije Županijske komore Virovitica, smatra da uz kvote postoji i niz drugih problema članica. Predstavnici drvne industrije moraju priznati da su stvarni problemi tržište, produktivnost i slično. Puno je tvrtki koje rade proizvode koji ni kalkulacijom ni dizajnom ne odgovaraju modernom tržištu. "Virovitičko-podravska županija je poznata po drvnoj industriji i hrast, koji je najtraženiji, treba ostati ovdje, da ga mi ovdje preradimo. Sadašnja raspodjela kvota možda nije idealna, ali je ipak puno bolja nego što je bila prije", smatra Kelava. Članice su nezadovoljne preraspodjelom kvota jer su dobivene kvote znatno manje on onih potrebnih za opstanak poslovanja tvrtke, pa su se prisiljeni snalaziti kupovanjem trupaca iz privatnog nakupa i iz zemalja iz okružja gdje su cijene sto posto veće nego u Hrvatskoj, jer ako žele sačuvati radnike i proizvodnju, nemaju drugog izbora.

Članovi Strukovne grupe nisu zadovoljni Pismom razumijevanja Hrvatskih šuma i prerađivača drvnih proizvoda i smatraju da bi neke dijelove trebalo izmijeniti.

Danijel Smiljanić se govoreći o aktualnim problemima osvrnuo na izvoz i pritom naglasio problem koronavirusa koji i domaćim drvoprerađivačima iz naše županije stvara poslovne probleme. Koronavirus je dosta poremetio tržište Azije i prekomorskih zemalja. Sve su luke u Kini zatvorene i proizvođači robu ne mogu isporučivati. Od početka kineske nove godine ondje ništa ne funkcionira, a to utječe i na gospodarstvo Virovitičko-podravske županije jer je blisko povezano s drvoprerađivačkom industrijom. Tvrtki Pan Parket Kina je, nakon Njemačke i Švicarske, treće najveće tržište.