Vrijeme održavanja: 02.03.2015.

Objavljeno: 03. 03. 2015. , Ažurirano: 30. 08. 2016.

Radionica je održana u kongresnoj dvorani Hotela Jezero, a interes je bio toliki da se tražila stolica više. Ovako velik odaziv ugodno je iznenadio i nositelja organizacije ove radionice – Županijsku komoru Otočac.

Bila je to prava prigoda da privatni iznajmljivači, pred novom turističkom sezonom, osvježe znanja o zakonodavnom okviru i novima poslovnim rješenjima te razmijene iskustva s kolegama, a sve u cilju da se ovaj dominantni dio turističkoga hrvatskog sektora uzdigne na čim višu razinu kao specifikum turističke ponude, barem kad su mediteranske zemlje u pitanju.  Ovu radionicu otvorio je Milan Kranjčević, direktor Županijske komore Otočac, istaknuvši značaj organiziranja obiteljskog turizma. To je uopće prvo takvo organiziranje otkada hrvatski turizam postoji, a obiteljski smještaj čini 50 posto ukupnih smještajnih kapaciteta. U njemu sudjeluje čak 60.000 domaćinstava diljem Hrvatske, dok je taj postotak  u Ličko-senjskoj županiji veći od hrvatskog prosjeka.

Predavači i sugovornici su bili stručnjaci iz javnih institucija, nadležnih za određeno područje djelatnosti. O nadležnostima i poslovima turističke inspekcije govorio je turistički inspektor Mario Tomljenović, samostalni turistički inspektor Službe turističke inspekcije Područne jedinice Rijeka. O nadležnostima carine kod obiteljskog smještaja, što je novost, govorio je Vladimir Golub, voditelj Odjela za istrage i upravljanje rizicima u Službi za nadzor Područnog carinskog ureda Zagreb. O djelovanju porezne uprave polaznike radionice upoznala je Sintija Perinić Šarić, koordinatorica za PDV u Poreznoj upravi – Područni ured Istra, Hrvatsko primorje, Gorski Kotar i Lika. FINA je predstavila svoje nove usluge za iznajmljivače kroz ePoreznu, o čemu je govorila Vera Fistrić, voditeljica Centra usluga za građane i MSP u FINA. O obvezama prijave i odjave stanaca govorili su uime MUP-a Dario Lukač, policijski službenik za nezakonite migracije PP Slunj i Milan Kovačević, pomoćnik načelnika za zaštitu granice PP Korenica. O HBOR-ovim kreditnim programima govorila je Draženka Draženović Kostelac, voditeljica HBOR Područnog ureda za Liku, a o mogućnostima povećanja energetske učinkovitosti, smanjenju troškova i podizanju kvalitete kroz automatizirano upravljanje trošilima nazočne je upoznao predstavnik tvrtke Darsonik d.o.o. Darko Vranešić. Pored navedenih izlagača, ovoj radionici nazočili su i drugi predstavnici određenih službi i institucija poput Ureda državne uprave u Ličko-senjskoj županiji – Službe za gospodarstvo, turističkih ureda turističkih zajednica u Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji.

Od nazočnih iznajmljivača moglo se čuti dosta pitanja koja su iziskivala pojašnjenja pojedinih zakonskih obveza, ali se čulo i mnoštvo „sistemskih“ primjedaba na koja bi i cijela hrvatska Vlada imala muke dati odgovore. Ono što se iz ove radionice moglo zaključiti je da privatni iznajmljivači imaju niz poteškoća na različitim razinama, od onih u svojoj lokalnoj samoupravi (tipa vodovod, kanalizacija, ograničenja određenih turističkih aktivnosti u zaštićenim područjima, problem prostornih planova i ograničenja kroz te planove), pa do suvremenih sredstava komunikacije i poslovanja kakvi u modernu svijetu postaju pravilo ponašanja (dostupnost internetu). Svakako da su postali svjesni da su ovako organizirani kroz sekcije postali snaga, da imaju ime, da više nisu pojedinci prepušteni na milost i nemilost onima jačima i organiziranijima i da je došlo vrijeme kada će ih se morati saslušati i dogovorno rješavati poteškoće i probleme koji su im objektivno prepreka u što uspješnijem obavljanju njihova posla. Upravo na potencijalnu snagu privatnih iznajmljivača ukazao je Branko Sokač, predsjednik Strukovne skupine obiteljskog smještaja Plitvice. Na samome završetku ove radionice pozvao je kolege da se intenzivnije angažiraju u identifikaciji problematike, ali i da sami djeluju kroz zajednicu u sustavnom rješavanju svojih problema.

Irena Banić, stručna suradnica u Županjskoj komori Otočac, najavila je sudionicima ove i praktičnu radionicu krajem ožujka, koja će se održati u prostorima Nacionalnog parka Plitvička jezera, a u namjeri da se podigne kvaliteta usluge prema gostima.

Svakako da će ovakvih radionica, ali sada više profiliranih i specifičnih, biti još. Ova je pokazala da desetljećima zanemarivani dio turističkog sektora ima brdo nagomilanih problema koje valja postupno, ali što prije rješavati i riješiti.