Izvor: pixabay

Održana online radionica o pripremi i prijavi EU projekata


Objavljeno: 10. 12. 2021. , Ažurirano: 11. 12. 2021.


Hrvatska će u novom operativnom razdoblju 2021. – 2027. imati na raspolaganju više od 24 milijarde eura bespovratnih sredstava te je važno što prije krenuti u pripremu projekata odnosno razradu projektnih ideja kako bi se po objavi poziva za dodjelu bespovratnih sredstava poduzeća bila spremna prijaviti, istaknuto je na besplatnoj online radionici Priprema i prijava EU projekata, koju su Županijska komora Sisak i Centar za inovacije i EU projekte HGK organizirali u četvrtak, 9. prosinca.

"Ovo je prilika koju hrvatski gospodarstvenici ne smiju propustiti. Radi pripreme projekata organizirali smo ovu radionicu za poduzeća koja planiraju unaprijediti svoje poslovanje te razvijati projektne ideje u područjima prihvatljivim za financiranje iz EU fondova te poduzeća koja planiraju unaprijediti svoja znanja iz područja poslovnoga planiranja i projektnog menadžmenta", istaknuo je u uvodnom obraćanju predsjednik ŽK Sisak Tihomir Babić.

S obzirom na proces pripreme i prijave projekata na EU fondove, interes za ovu radionicu bio je velik te je prisustvovalo šezdesetak poduzetnika iz cijele Hrvatske. Sudionici su na radionici saznali od kuda krenuti, kako se pripremiti, o čemu voditi računa da bi kasnija provedba projekta bila što uspješnija te kako realizirati projekt uz pomoć EU sredstava bez straha od administrativnih grešaka u fazi pripreme i prijave projekata te grešaka koje bi mogle rezultirati neprihvaćanjem za sufinanciranje već pripremljenih projekata ili financijskim korekcijama prihvaćenih projekata.

Radionicu su održali Domagoj Topić i Petra Ostojić, stručnjaci Odjela za pripremu i provedbu EU projekata HGK. Upoznali su sudionike s EU fondovima i programima dostupnim Hrvatskoj, kako pronaći odgovarajući natječaj i čitati natječajnu dokumentaciju te svim fazama razvoja projektne ideje SWOT analiza, analiza dionika, problema i ciljeva, izrada logičke matrice. Poseban je naglasak bio na izvorima financiranja i zatvaranju financijske konstrukcije odnosno prednostima i mogućnostima koje članicama HGK besplatno nudi platforma Digitalne komore. Također, sudionici su upoznati s procesom izrade poslovnog plana, prijave projekta, izradom hodograma aktivnosti te MIS sustavom, i to na konkretnom primjeru iz prakse.

Prisutni poduzetnici iskazali su veliko zadovoljstvo radionicom, imali su priliku postaviti konkretna pitanja te dobiti odgovore predavača, s praktičnim savjetima i preporukama u procesu pripreme i prijave projekata.