Objavljeno: 17. 12. 2021. , Ažurirano: 17. 12. 2021.


Radionica o potrebi pregleda zgrada, održana 15. prosinca, u vijećnici Hrvatske gospodarske komore na Rooseveltovom trgu 2, prenosila se i putem YouTube kanala HGK. 

Cilj radionce bio je bolje informirati javnost i obveznike o zakonskim obvezama pregleda te prema tome i povećanja sigurnosti korištenja i smanjenja rizika od urušavanja građevina prilikom korištenja. Nadalje, sektorski su stručnjaci ukazali na koristi i prednosti zakonskog ispunjavanja obveza pregleda zgrada te naveli koje sve prijetnje slijede zanemarivanjem zgrada od strane vlasnika. 

20211215_130508.jpg
Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet; Izvor: HGK.


U uvodnom dijelu radionice potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj izrazila je zabrinutost stanjem zgrada te naglasila važnost i potrebu pregleda i redovitog održavanja svih vrsta građevina. Naglasila je kako sami pregledi uvelike doprinose sigurnosti korisnika te značajno produžavaju vijek trajanja građevina, što je u interesu vlasnika. Također, istaknula je niz propisa koji obvezuju na preglede i održavanje građevina. 

Predavači i panelisti na radionici su bili Josip Atalić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, Ivan Markić, predsjednik Udruženja tehničkog projektiranja HGK, Krešimir Frančić iz Udruženja osiguravatelja HGK, Dražen Pomper, voditelj Grupacije upravitelja zgrada Grada Zagreba, Dejan Lončarić, voditelj Grupacije dimnjačara, i Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore.

Nakon pojedinačnih prezentacija, održana je panel rasprava u kojoj su sugovornici izmijenili stavove oko raznih aspekata pregleda zgrada. Pojedine prezentacije možete naći u pratećim dokumentima na ovoj stranici, a snimku cijele radionice možete pogledati na POVEZNICI. 

Sudionici panela s lijeva na desno: Dejan Lončarić, Krešimir Frančić, Dubravko Ranilović, Ivan Markić, Josip Atalić, Dražen Pomper