Objavljeno: 21. 11. 2018. , Ažurirano: 26. 11. 2018.

Županijska komora Karlovac, u suradnji s Europe Direct centrom Karlovac, 20. studenoga u Županijskoj komori Karlovac organizirala je besplatnu radionicu eRačun kako bi poduzetnicima olakšala prilagodbu na novi način poslovanja. Sudionike radionice pozdravila je Danica Bago, voditeljica Europe Direct centra u Karlovcu i direktor Županijske komore Karlovac Damir Furdek koji je tu prigodu iskoristio da podsjeti na novu uslugu HGK Gospodarska mreža kao jednu od sedam usluga Digitalne komore.

Pred prepunom dvoranom o eRačunu, obvezama izdavanja u postupcima javne nabave, postupanju, obradi i čuvanju eRačuna govorio je Ivica Milčić, urednik i savjetnik iz Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika, istaknuvši sve prednosti koje donosi korištenje eRačuna u odnosu na klasičan način koji je trenutno u primjeni. Od mnogobrojnih prednosti dovoljno je spomenuti uštedu vremena potrebnog za pripremu, izdavanje i slanje e-računa, jednostavnost i brzinu obrade poslanih i zaprimljenih elektroničkih računa, ali i sigurnost budući da je svaki takav račun opskrbljen aplikativnim potpisom i vremenskim žigom, stoga ima status preporučene pošiljke.

Od 1. prosinca 2018. godine svi korisnici državnog proračuna obvezno moraju biti u stanju zaprimati elektroničke račune, a od 1. srpnja 2019. svi korisnici državnog proračuna obvezni su slati elektroničke račune i prateće isprave, kako je navedeno u Zakonu o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi (NN 94/2018). O provedbi zakonskih odredbi postavljena su mnoga pitanja u vezi s različitim djelatnostima, od građevinskih djelatnosti do IT-sektora.

Sudionici seminara o eRačunu.jpg

; Izvor: ; Snimio: .