Prvo financijsko savjetovanje za poljoprivrednike održano u ŽK Osijek

HGK
Savjetovanje u ŽK Osijek

U ŽK Osijek, u četvrtak, 9. ožujka, uz nazočnost više od 60 poljoprivrednika s područja Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije, započeo je ciklus savjetovanja na kojem su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Udruženja osiguravatelja, Udruženja banaka i Udruženja leasing društava HGK, imali priliku čuti o potporama za osiguranje poljoprivredne proizvodnje, načinima i modelima osiguranja poljoprivredne proizvodne, povoljnijim izvorima financiranja te prednostima lizinga u nabavi opreme i mehanizacije.

Osijek 3.jpg

Josip Piplica – Erste & Steiermärkische S-Leasing Nino Šarić – Erste & Steiermärkische S-Leasing Anita Višević – Croatia osiguranje Krunoslav Fišer – Croatia osiguranje Srđan Urisk – Croatia osiguranje Mladen Zubčić – OTP leasing; Izvor: HGK

Poljoprivrednici su se upoznali s novostima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020., s naglaskom na provedbu mjere M17 "Upravljanje rizicima", podmjere M 17.1. "Osiguranje usjeva životinja i biljaka". Predstavnik Ministarstva poljoprivrede predstavio je novi model potpore osiguranju poljoprivredne proizvodnje kojim se sufinancira 65% troška premije osiguranja, uz uvjet da su policom osiguranja pokrivene štete veće od 30% prosječne godišnje poljoprivredne proizvodnje. Pravo na potporu ima poljoprivrednik – fizička ili pravna osoba koja obavlja poljoprivrednu djelatnost na poljoprivrednom gospodarstvu – OPG, obrt, trgovačko društvo, zadruga ili druga pravna osoba upisana u Upisnik poljoprivrednika. Predstavnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju upoznali su nazočne s procedurom odobrenja potpore, od podnošenja zahtjeva, do dobivanja potpore. S obzirom na dostatna sredstva u ovoj mjeri, svi korisnici koji ispunjavaju uvjete moći će ostvariti potporu. Potpora nije povezana s nastalom štetom, istaknuto je na Savjetovanju, a maksimalni iznos potpore ne može biti veći od 75.000 eura po korisniku u jednoj godini. 

Osijek 5.jpg

Matija Vujević – HGK Žaklina Jurišić - HGK Bojan Ivanetić – Ministarstvo poljoprivrede; Izvor: HGK

Prema statistikama, samo je 5% poljoprivrednika osigurano, odnosno oko 40% korištenoga poljoprivrednog zemljišta, a korisnici osiguranja većinom su veliki poslovni subjekti. Zbog niske razine korištenja osigurateljne zaštite u 2016. godini, od ukupne štete na usjevima i nasadima od 1,5 milijardi kuna čak 1,3, milijarde kuna palo je na teret poljoprivrednika, dok su država i društva za osiguranje nadoknadili samo 20, odnosno 112 milijuna kuna štete. Predstavljeni su uvjeti za sklapanje police osiguranja prema subvencioniranom programu i mogućnosti sklapanja polica prema drugim modelima kojima je moguće osigurati poljoprivrednu proizvodnju u stopostotnom iznosu. 

 IMG-20170310-WA0028.jpg

Sudionici savjetovanja; Izvor: HGK

U nastavku savjetovanja nazočni su se upoznali s HBOR-ovim programima kreditiranja poljoprivrede, ponajprije s financiranjem tekuće poljoprivredne proizvodnje, ali i s mogućnostima kreditiranja investicija u poljoprivredi. U prošloj godini iz HBOR-ovih programa plasirano je oko jedne milijarde kuna sredstava poljoprivrednicima.

Poslovne banke predstavile su ponudu proizvoda i usluga namijenjenih poljoprivrednicima, dok su predstavnici društava za lizing predstavili mogućnosti i prednosti financiranja poljoprivredne opreme i mehanizacije putem lizinga.

Uz službeni program savjetovanja nazočni su imali priliku za individualne razgovore s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i udruženja financijskih institucija.

Prezentacije sa savjetovanja možete pogledati na sljedećin poveznicama :

 Nakon Osijeka, ciklus savjetovanja za poljoprivrednike nastavlja se u županijskim komorama u Varaždinu, Bjelovaru, Sisku, Puli i Splitu. Više informacija i raspored održavanja nalaze se na poveznici.

Kontakti

  • Matija Vujević viša stručna suradnica Tel: 01/456-1659 Email: mvujevic@hgk.hr
  • Žaklina Jurišić Pomoćnik direktora Tel: + 385 1 4561 646 Email: zjurisic@hgk.hr