Vrijeme održavanja: 22.12.2020.

Objavljeno: 25. 12. 2020. , Ažurirano: 29. 12. 2020.

Strukovna skupina kulturnog turizma Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Otočac, održala je redovnu godišnju sjednicu 22. prosinca online, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi. Sjednicu je suvereno vodila predsjednica Strukovne grupe Manja Kostelac-Gomerčić.

Već kako i sam naziv Strukovne grupe govori, radi se o kulturi i turizmu, odnosno kulturnom turizmu kao posebnom vidu turističke ponude. Ova strukova grupa djeluje od 2006. godine i nastoji promicati na najbolji mogući način kulturu u turističkoj ponudi Ličko-senjske županije. Kao što je to dobro znano, turist se više ne zadovoljava "suncem i morem“, on traži nešto više, on traži doživljaj, traži atrakciju, traži autentičnost, zbog toga i putuje po svijetu. A što je to autentično i drugačije ako nije kultura pojedinih zemalja, naroda ili pojedinih krajeva ili čak i sela?

Kako je na sjednici istaknuto, ova godina nije bila zahvalna što se tiče turizma uopće, a kamoli kulturnog turizma, korona je sve okrenula, smanjila, zaustavila ili barem usporila. Za to vrijeme turističke zajednice nisu drijemale već su se angažirale na raznim vidovima promidžbe, osuvremenjivanjem pristupa turističkom tržištu i stvaranjem novih mogućnosti animiranja gostiju za neka nova "normalna vremena", tako je na izuzetno veliki interes naišla kampanja Turističke zajednice Grada Otočca "Ostani doma - putuj kasnije", naglasila je direktorica TZ Otočca Mladenka Orešković.

Kako je to istakla kustosica Muzeja Gacka u Otočcu Snježana Bogdanić, ovaj muzej se koncentrira na tri posve nova projekta, a to je briga i ponuda kulturne baštine izvan muzeja, kulturne baštine u muzeju i izradi idejnog projekta nove muzejske postave, što bi svakako pridonijelo kvaliteti ponude.

Nacionalni park Sjeverni Velebit je i u ovako turistički kržljavoj godini ostvario što fizički, a što virtualno niz projekata i interpretacija baštine, istakla je Dina Abramović Tomljanović, a što je vrijedno svake hvale.

Kulturna udruga za baštinu i stvaralaštvo Baštinica iz Otočca je predstavila projekt Glagoljačića i sve muke i radosti po ovome originalnomu i sve više u Hrvatskoj poznatom gastro suveniru, odnosno mogućim projektima koje će u budućnosti ova udruga ponuditi. Posebno se njena predsjednica Kostelac-Gomerčić osvrnula na problem da po informacijama privatnih iznajmljivača nema velikog interesa gostiju za upoznavanjem ne samo s kulturnim nego i s prirodnim sadržajima, čemu se iskreno čudi.

Tamara Jurković iz Book cafeea Paradiso govorila je o čisto turističkoj strani priče i povezivanju i propagiranju putem društvenih mreža, osobito u ženskom okruženju.

Milan Kranjčević je kao predsjednik Katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke prilično oštro reagirao na činjenicu da se istoj kulturi na leđa želi natovariti i turizam. Istakao je da je kultura kultura, a turizam je taj koji treba koristiti blagodati kulturnih sadržaja i ponude nekoga kraja. A da je na području kulture, barem što se regije Gacke u posljednjih 30-ak godina učinilo puno, učinilo se, a to što nema zanimanja, svijesti ili spoznajne razine kako se sve kulturno bogatstvo ne zna u turizmu iskoristiti, to je neka druga priča. Reagirao je i na tvrdnju Kostelac-Gomerčić da turiste ne zanimaju sadržaji informacije, navodeći da se s time nikada nije susreo, dapače, da ako se kulturna baština na zanimljiv način prezentira da i te kako postoji zanimanje gostiju. Očito je otvoren prostor za dodatno upoznavanje i educiranje svih onih koji se bave turizmom da ovladaju barem minimumom informacija o svom kraju, kako bi ga umjeli na zanimljiv način prezentirati gostu, na taj način ga dulje zadržati i naravno od toga imati koristi.

Marija Vukelić, vlasnica tvrtke Zlatne riječi iz Zagreba, govorila je o aktivnostima na području Grada Senja, koje pokušava inicirati kroz Facebook stranicu Moj Senj, potičući članove da uče o baštini ovog povijesno prebogatog grada, kao i o mogućnostima na planu povezivanja enogastronomije i baštine u pravi turistički doživljaj svih osjetila.

Na ovoj sjednici se moglo još mnogo toga čuti, no najvažniji je optimizam za godinu koja je pred nama, koji je prisutan kod svih učesnika.