Objavljeno: 22. 07. 2020. , Ažurirano: 22. 07. 2020.

Online Sjednica Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Pula održana je 21. srpnja pod predsjedanjem predsjednice Gospodarskog vijeća Jasne Jaklin Majetić. Članovi Gospodarskog vijeća i pozvani gosti imali su priliku dobiti ekskluzivnu informaciju o tome što Republika Hrvatska i hrvatsko gospodarstvo mogu očekivati od novog Europskog fonda za oporavak i otpornost.

Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK te posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića za ekonomska pitanja i sudionik u pregovorima na EU sastanku, nakon dolaska iz Bruxellesa u Zagreb uključio se na sjednicu Gospodarskog vijeća istaknuvši da je Hrvatska u pregovorima dobila 22 milijarde eura te da su čelnici zemalja EU postigli dogovor o planu oporavka EU teškom 750 milijardi eura i sedmogodišnjem proračunu od 1.074 milijarde eura. Također, Savić je predstavio ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam II (ERM II) i pripremu za ulazak u europodručje. Osvrnuo se na cjelokupan put, od strategije do ulaska Hrvatske u ERM II kao ključan korak u procesu uvođenja eura te prednosti uvođenja eura kao službene valute. Istaknuo je i neke od argumenata za uvođenje eura poput onog da je Hrvatska najmanja država članica EU koja još uvijek koristi vlastitu valutu, da stanovništvo primarno čuva štednju u eurima, da se 57 posto vrijednosti ukupnog izvoza ostvaruje s državama članicama europodručja te da se u turizmu ostvaruje 61 posto noćenja gostiju iz zemalja europodručja od ukupnih inozemnih gostiju. Napomenuo je i trenutnu „euriziranost“ Hrvatske i hrvatskoga gospodarstva te je izvijestio o ispunjenju Akcijskog plana ulaska u ERM II u kojem je ispunjen niz aktivnosti.

Predsjednica Gospodarskog vijeća Jaklin Majetić osvrnula se na aktualne pokazatelje u Istarskoj županiji napomenuvši da je prema najnovijim podacima Porezne uprave u svim djelatnostima smanjen broj fiskaliziranih računa u usporedbi s prošlom godinom te da indeks za sve djelatnosti iznosi 56,57 posto za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja. Također, za isto razdoblje indeks iznosa računa iznosi 54,86 posto. Povećanje se može vidjeti za razdoblje od 1. srpnja do 15. srpnja, kada indeks za sve djelatnosti u broju izdanih računa iznosi 58,43 posto, dok je indeks iznosa računa 55,17 posto u usporedbi s prošlom godinom. Istaknula je i da kad se broj i iznosi računa stave u korelaciju s brojem nezaposlenosti, koja je u Istarskoj županiji od 1. lipnja do 10. srpnja 78 posto veća nego prošle godine u istom razdoblju, zaključak je da je nezaposlenost izravna posljedica manjeg zapošljavanja u turizmu i drugim pratećim uslugama. Također, predstavila je novoizrađeni priručnik Obveza kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom i mogućnosti zamjenskog ispunjenja kvote u Istarskoj županiji, koji je izradila u suradnji sa Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Zaštitnom radionicom Tekop Nova iz Pule te je naglasila i kako se može ispuniti obveza kvotnog zapošljavanja, što je zamjensko ispunjenje kvote, koje su nagrade za zapošljavanje izvan kvote i koliko i kakvi su poticaji za zapošljavanje osoba s invaliditetom.