Autor: Željko Cetina

U Puli održana konferencija Izvrsnost u enogastronomiji – Izazovi, trendovi i obrazovanje


Objavljeno: 27. 05. 2022. , Ažurirano: 27. 05. 2022.


Konferenciju Izvrsnost u enogastronomiji – Izazovi, trendovi i obrazovanje, održanu 25. svibnja u Puli, otvorile su Jasna Jaklin Majetić, predsjednica Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Pula, i Orhideja Petković, ravnateljica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, istaknuvši važnost međusektorske suradnje, a posebno povezivanja obrazovnog sustava škola s gospodarstvom i pokretanja projekata kao što je KLIK.

Na panelu "Izazovi proizvodnje lokalnih proizvoda i plasmana u ugostiteljsko–turističke objekte" sudjelovali su vodeći stručnjaci u turizmu i ugostiteljstvu: Paolo Jelenić, predsjednik Udruge proizvođača istarskog pršuta i drugih tradicijskih proizvoda od svinjskog mesa te član uprave Jelenić d.o.o., dr. sc. Sanja Radeka, voditeljica projekta "Vinum sanum" s Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, prof. dr. sc. Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam Hrvatske gospodarske komore, Tulio Fernetich iz hotela San Rocco Heritage, ujedno i predsjednik uprave tvrtke Primizia d.o.o., Aldo Krizmanić, direktor Design Hotela Roxanich i tvrtke Roxanich d.o.o.

Na panelu "Viši standardi obrazovanja za bolje poslovne rezultate" sudjelovali su: dr. sc. Aljoša Vitasović, voditelj Katedre za turizam Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Loreta Žmak, koordinatorica programa edukacija tvrtke Valamar Riviera d.d., Deniz Zembo iz Kulinarskog razvojnog centra Amfiteatar, voditelj programa Gastronomad i Akademije kulinarstva, Doris Cerin Otočan, stručni predavač u Programu cjeloživotnog obrazovanja – Suvremena gastronomija, nutricionizam i ugostiteljstvo na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković".

Deni Srdoč, najmlađi hrvatski chef, koji je u svojoj karijeri zaradio čak dvije Michelinove zvjezdice i chef restorana Nebo u hotelu Hilton Costabella Rijeka, održao je predavanje "Zero Waste – život bez otpada". "Način života bez otpada usmjeren je na važnost smanjenja naše konzumacije, a time i našeg smeća. Zero Waste principi usmjereni su na prevenciju otpada koji potiče redizajn životnih ciklusa resursa tako da se svi proizvodi ponovno koriste. Važnost života bez otpada postaje sve očitija. To stvara svijest i razgovore o degradaciji okoliša, klimatskim promjenama, socijalnoj pravdi. Pravi cilj nultog otpada nije samo držati otpad izvan odlagališta, već radije redizajnirati cijeli naš ciklus vađenja resursa, potrošnje i gospodarenja otpadom tako da se nikakvi resursi ne rasipaju ni na jednom putu", zaključio je Srdoč.

Projekt KLIK Pula provodi se u okviru Europskog socijalnog fonda (ESF) za razdoblje 2020.-2023. u suradnji sa sljedećim partnerima: Istarska županija, Obrtnička komora Istarske županije, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Pula, Arena Hospitality Group d.d., AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o., Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Maistra d.d., Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj- Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno, Uniline d.o.o., Valamar Riviera d.d., Grad Pula-Pola.                                   

Suradnja predstavnika partnera i sektorskih stručnjaka na konferenciji Izvrsnost u enogastronomiji – izazovi, trendovi i obrazovanje doprinijet će postizanju strateške suradnje obrazovnog, javnog, privatnog i civilnog sektora u postizanju izvrsnosti u obrazovanju i usavršavanju ljudskih potencijala te pozicioniranju regionalnog centra KLIK Pula kao generatora razvoja ideja, inovacija i izvrsnosti u sektoru ugostiteljstva i turizma.

Konferenciju su organizirali Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, nositelj projekta KLIK Pula – Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma, i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Pula, partner na projektu.