Vrijeme održavanja: 29.06.2016.

Izložba zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda

Objavljeno: 29. 06. 2016. , Ažurirano: 03. 10. 2016.

15.04.2016


Ministarstvo poljoprivrede organiziralo je na Trgu sv. Marka u Zagrebu u srijedu, 13. travnja, uoči 1. Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, izložbu zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda i onih koji su u nekoj od faza zaštite.

Na izložbi se predstavila Udruga za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda Tradicija Zagorja, osnovana na inicijativu Krapinsko-zagorske županije (KZŽ), ŽK Krapina, Obrtničke komore KZŽ i Zagorske razvojne agencije d. o. o. Predsjednik Udruge i jedan od proizvođača zagorskih mlinaca Matija Gulija predstavio je zagorske mlince, prepoznatljivi zagorski proizvod za kojeg se završava proizvođačka specifikacija i očekuje dobivanje zaštite naziva oznakom zemljopisnog podrijetla.

Također, poljoprivredna zadruga Zagorski puran predstavila je zagorskog purana koji je zaštićen nacionalnom oznakom zemljopisnog podrijetla, a očekuje se i dobivanje zaštite na razini Europske unije.

Zagorske su predstavnike na Markovom trgu obišli ministar poljoprivrede Davor Romić sa zamjenikom Tugomirom Majdakom i pomoćnikom Zdravkom Baraćem.
 Zagorske mlince i purana pogledao je i premijer Tihomir Orešković s potpredsjednicima Vlade Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovom, kao i ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović i zagorski saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić.

Ministarstvo poljoprivrede proizvođačima je pružilo logističku potporu, a izložbu je organiziralo s ciljem odavanja priznanja proizvođačima za njihov uloženi napor u zaštiti naziva proizvoda i podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite naziva hrvatskih autohtonih proizvoda.