Objavljeno: 11. 10. 2016. , Ažurirano: 12. 10. 2016.

Dana 11. listopada 2016. godina održana je 8. sjednica Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Vukovar na kojoj je bilo nazočno 10 članova, te dožupan Vukovarsko-srijemski, g. Željko Cirba i predstavnici upravnih odjela Županije. 

U utorak, 11. listopada, Gospodarsko je vijeće Županijske komore Vukovar održalo svoju osmu sjednicu kojoj je prisustvovalo deset članova, Vukovarsko-srijemski dožupan Željko Cirba i predstavnici županijskih upravnih odjela. 

Prisutne je pozdravila predsjednica ŽK Vukovar Vinka Ivanković, a potom je prezentaciju o poslovanju županijskih tvrtki u 2015. godini održao direktor Ivan Marijanović koji je istaknuo pozitivne gospodarske pomake (povećanje broja tvrtki, zaposlenih, ukupnih prihoda – 14,15% više nego u 2014., investicija u dugotrajnu imovinu i sl.).

Među gradovima, Vukovar ostvaruje najveći udio u ukupnim prihodima (46%) i dobiti nakon oporezivanja (69%), dok Vinkovci bilježe najveći broj zaposlenih (44% od ukupnog broja zaposlenih). Prerađivačka industrija dominira u Iloku, Otoku i Županji, dok su u Vukovaru i Vinkovcima najznačajnije djelatnosti Opskrba električnom energijom, plimom, parom i klimatizacija, Trgovina i Građevinarstvo. Najveće investicije u novu dugotrajnu imovinu ostvarene su u općini Babina Greda u iznosu od 287,4 milijuna kuna, a slijede Vinkovci sa 77,6 milijuna kuna i Vukovar sa 64,6 milijuna kuna ostvarenih investicija.

Županija je ostvarila izvoz u iznosu od 2,391 milijarde kuna i uvoz u iznosu od 673,3 milijuna kuna, što je rezultiralo pozitivnom vanjskotrgovinskom bilancom. Najveći izvoz ostvaren je u sljedećim gradovima i općinama: Vukovar (1,2 milijarde kuna), Županja (665,3 milijuna kuna), Vinkovci (306,1 milijun kuna), Cerna (67,1 milijun kuna), Otok (22,1 milijun kuna) itd.

Zamjenik župana, predsjednica i direktor Županijske komore Vukovar predstavili su radnu verziju Razvojne strategije Vukovarsko-srijemske županije te su najavili proširenu sjednicu u studenome, na kojoj se planira kao temu postaviti Prerađivačku industriju, budući da je upravo ona vodeći poslodavac ove županije.

Djelatnici Županijske komore Vukovar obavijestili su nazočne o održanom Turističkom forumu kontinentalnog turizma u Vinkovcima, na kojemu je sudjelovalo oko 70 sudionika, desetak predstavnika medija i 14 predavača te o posjetu poljskog izaslanstva drvoprerađivača Vukovarsko-srijemskoj županiji, koje se sastojao od 11 predstavnika poljskih tvrtki.

Na kraju sjednice članovi Gospodarskog vijeća donijeli su odluku o dodjeli Zlatne kune najuspješnijim tvrtkama Vukovarsko-srijemske županije za 2015. godinu, i to u kategorijama malih, srednjih i velikih tvrtki. Kao i dosad, priznanja će se nagrađenima uručiti na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća koja će se održati početkom prosinca.