Objavljeno: 15. 12. 2021. , Ažurirano: 15. 12. 2021.


Na 7. sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Komore Zagreb, koja se održala u prostorima tvrtke Altpro, predstavljeni su programi bespovratnih potpora poduzetnicima za 2022. godinu, a najavljeni su i planovi promicanja gospodarstva Komore Zagreb.

Predsjednik HGK Komore Zagreb Vitomir Klasić izvijestio je o radu Vijeća u 2021. i iznio planove za 2022. godinu. "Ove godine smo održali edukacije za više od 900 sudionika, a odgovorili smo i pomogli na više od 7000 upita naših članica. Nedavno smo organizirali delegaciju Komore Zagreb u Kijev gdje smo tamošnjoj Komori predstavili naše potencijale. Kontinuirano surađujemo s austrijskom i njemačkom komorom, a jačamo odnose i s Crnom Gorom. U 2022. planiramo nastaviti dobru suradnju s Gradom i Županijom, kao i svim gradovima Zagrebačke županije. Uobičajeno ćemo nastaviti raditi s institutom "Ruđer Bošković" i turističkom zajednicom. Što se tiče međunarodnih aktivnostima, planiramo sastanak s klubom Kijev u kojem sjede predstavnici više od 20 europskih gradova, a dogovaramo i dolazak delegacije ukrajinskih poduzetnika u Hrvatsku. U rasporedu gradonačelnika Grada Zagreba za iduću godinu je posjet Moskvi i Sankt Peterburgu, a mi ćemo svakako u sklopu toga nastojati povesti i gospodarsku delegaciju. Dan Hrvatske na Expou u Dubaiju je također prilika za predstavnike tvrtki, kao i veliki uvozni sajam u Šangaju", najavio je Klasić.

Zvonimir Viduka, Vitomir Klasić, Marija Topić Crnoja.JPG
Direktor Altproa Zvonimir Viduka, predsjednik Komore Zagreb Vitomir Klasić i poslovna tajnica Komore Zagreb Marija Topić Crnoja; Izvor: HGK.


Predstavnici HAMAG-BICRO-a predstavili su nove programe poticaja gospodarstvu u 2022. godini. Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec uvodno je kazao kako su do sada ukupno uložili više od 23 milijarde kuna u 16.000 projekata, od čega više od 7 milijardi otpada na bespovratna sredstva. Zanimljivo je da domaći poduzetnici više traže kredite nego taj bespovratni novac pa je Vrbanec apelirao da se fokusiraju i na tu vrstu potpora, posebno kad se uzme u obzir da će one rasti zbog EU fondova.

Vjeran Vrbanec.JPG
Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a; Izvor: HGK.


Ana Rogina
, voditeljica Službe za vrednovanje i ugovaranje HAMAG-BICRO-a, detaljnije je pojasnila kada će u 2022. godini biti raspisani natječaji za bespovratne potpore te koliko će sredstava biti dostupno poduzetnicima. "Kroz NPOO će se razvijati zeleno, digitalno i inovativno gospodarstvo. Preko Ministarstva gospodarstva za zelenu tranziciju će biti alocirano 1,9 milijardi kuna, dok će za poticanje inovacija biti oko 800 milijuna kuna. Potpore su prvenstveno namijenjene prerađivačkoj industriji, a maksimalni iznos potpore za tranziciju na zeleno i energetski učinkovito gospodarstvo je 7,5 milijuna kuna za MSP-ove. Ministarstvo turizma alocirat će 1,25 milijardi kuna za poduzetnike iz njihovog sektora, a što boljem iskorištavanju tih sredstava pomoći će i HGK", pojasnila je Rogina.  

Ana Rogina.JPG
Voditeljica Službe za vrednovanje i ugovaranje HAMAG-BICRO-a Ana Rogina; Izvor: HGK.


Domaćin sjednice, vlasnik i direktor Altproa Zvonimir Viduka ukratko je predstavio poslovanje svoje tvrtke koja se bavi razvojem i proizvodnjom signalno-sigurnosnih sustava za željezničku infrastrukturu i željeznička vozila. Njihovi proizvodi koriste se u više od 50 država svijeta, na šest kontinenata, a trenutno zapošljavaju više od 180 stručnjaka. "Kad sam otišao iz Končara imao sam ideju proizvodnje alternativnih proizvoda, iz čega sam izveo i samo ime tvrtke. Danas smo sa širokim asortimanom proizvoda prisutni diljem svijeta, izvozimo u Indiju, Kinu, uspješno se nosimo s velikim svjetskim konkurentima poput Siemensa, Bombardiera i Thalesa", objasnio je Viduka.

Sjednica Gospodarskog vijeća Komore Zagreb u tvrtki Altpro
Izvor: HGK