Županijska komora Krapina u četvrtak, 30. lipnja,  održala je proširenu 6. sjednicu Gospodarskog vijeća na kojoj su uz gospodarstvenike prisustvovali i dožupan Krapinsko–zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove KZŽ Sanja Mihovilić te tajnica Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Renata Vranić.

Direktorica Sektora za industriju i IT Tajana Kesić-Šapić održala je prezentaciju online Kataloga hrvatskih proizvoda. Cilj HGK jest da katalogom ulagačima i projektantima pruži informacije o tome da u Hrvatskoj postoje proizvodi koji kakvoćom i cijenom ne odstupaju od konkurentnih stranih proizvoda te da se na jednome mjestu objedine podaci domaće ponude proizvoda i usluga. Katalog bi trebao  omogućiti bolje povezivanje budućih naručitelja s hrvatskim proizvođačima u sustavu javne nabave čija je ukupna godišnja vrijednost oko 40 milijardi kuna, ali i učinkovitiju suradnju između proizvodnih i uslužnih tvrtki.

Trenutno je u katalogu zastupljeno 900 hrvatskih proizvoda iz raznih djelatnosti, a ubrzo će se moći upisivati i prehrambeni proizvodi. Poduzetnici sami ispunjavaju katalog, a unos podataka i njegovo korištenje besplatni su za članice HGK.

Direktor HGK Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Zvonimir Savić, ukazao je na trendove u hrvatskome gospodarstvu te predstavio komorsku tiskovinu „Županije – velike gospodarske razlike na malom prostoru“, s posebnim osvrtom na Krapinsko-zagorsku županiju.

Tako je prema HGK indeksu gospodarske snage, osmišljenom kroz ponderiranje osnovnih gospodarskih pokazatelja u trogodišnjim prosjecima (BDP, ukupni prihodi, prosječna neto plaća, dobit, prihodi na inozemnom tržištu, nezaposlenost) i demografsku projekciju, Krapinsko-zagorska županija  rangirana na 11. mjestu u odnosu na 20 županija i Grad Zagreb.

Krapinsko-zagorska županija na 11. je mjestu prema ukupnom prihodu i broju zaposlenih, na 13. mjestu prema broju poduzetnika, 14. prema dobiti nakon oporezivanja te 18. prema broju nezaposlenih u 2015. godini.

Predsjednik ŽK Krapina Josip Grilec nadovezao se na predstavljene trendove te je kazao da je u 2015. godini u Krapinsko-zagorskoj županiji došlo do povećanja broja poduzetnika za 3,63% u odnosu na 2014. godinu te do povećanja broja zaposlenih za 4,20%. Zabilježen je porast ukupnih prihoda s 9,9 milijardi kuna 2014. godine, na 10,1 milijardi kuna 2015. godine, što predstavlja rast od 2,42%. Također, u 2015. godini, ostvareno je povećanje dobiti razdoblja za 86,72% u odnosu na 2014. godinu.

Izvoz poduzetništva Krapinsko-zagorske županije u 2015. godini iznosio je 3,3 milijarde kuna te ponovno bilježi rast. Vrijednost izvoza 2015. godine, u odnosu na 2014. godinu, povećana je za 6,8%, dok je uvoz povećan za 13,1%, čime je ostvaren pozitivan saldo vanjskotrgovinske razmjene u iznosu od 1,1 milijarde kuna. Poduzetnici KZŽ gotovo trećinu ukupnih prihoda ostvaruju na inozemnim tržištima.

U 2015. godini ostvario se značajniji oporavak gospodarstva Krapinsko-zagorske županije te se županija nalazi na putu ostvarenja gospodarskih pokazatelja na razini iz 2008. godine kada je gospodarstvo bilo na vrhuncu.