Vrijeme održavanja: 27.10.2020.

HGK predlaže da glavni kriterij javne nabave bude kriterij žurnosti, čime bi se povećala mogućnost korištenja domaćih resursa

Objavljeno: 27. 10. 2020. , Ažurirano: 28. 10. 2020.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 27. je listopada održana druga sjednica Stručnog savjeta za obnovu nakon potresa.

Stručni savjet za obnovu obavlja savjetodavne i po potrebi druge poslove vezane uz stručna pitanja u provedbi Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, a na današnjoj sjednici razgovaralo se i o provedbi postupka javne nabave za sve sudionike u obnovi.

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj sudjelovala je na sjednici kao članica Savjeta za obnovu i tom je prilikom istaknula kako bi kod javne nabave odnosno prethodnog postupka trebalo uvrstiti obavezu informiranja ponuditelja o Katalogu hrvatskih proizvoda koji je preporučen i u priručniku Urgentni program potresne obnove – UPPO.

HGK je naime napravila Katalog hrvatskih proizvoda koji se mogu koristiti u obnovi te kontinuirano ističe kako je važno da svi sudionici procesa obnove; projektanti, naručitelji i izvođači budu svjesni da ugrađujući hrvatsko grade domaću ekonomiju i čuvaju domaća radna mjesta. U katalogu je, u sklopu akcije Ugradimo hrvatsko, izrađena posebna kategorija proizvoda i tvrtki za obnovu od potresa u kojoj je upisano oko 1500 proizvoda.

"Implementaciju hrvatskog proizvoda je važno vrednovati na adekvatan način kroz bodovanje projekta. Prijedlog se bazira na odredbi da glavni kriterij bude kriterij žurnosti u opskrbi čime bi se dala mogućnost kroz tehničke specifikacije utvrditi mogućnost korištenja domaćih resursa, pritom ne postavljajući zahtjeve u Zakonu koji su diskriminatorni, izravno ili neizravno u odnosu na druge EU subjekte", poručila je Čagalj i dodala kako bi se provedba mogla dodatno ojačati državnim poticajnim mjerama za one koji koriste i ugrađuju proizvode, robe, opremu i materijale proizvedene u Hrvatskoj, dok bi se provedba i kontrola korištenja mogla pratiti kroz inspekcijski sustav.

"Ključno je javnost osvijestiti da hrvatski proizvod ima kvalitetu. Brža dostupnost proizvoda i blizina je prilika domaćim resursima, bez odredbi diskriminatornih za druge EU subjekte. Također, korištenje hrvatskih proizvoda, uz ekonomičnost podrazumijeva i manju emisiju CO2 zbog kraćeg transporta", poručila je potpredsjednica HGK.