Vrijeme održavanja: 30.09.2020.

Kao članica Savjeta na prvoj je njegovoj sjednici sudjelovala i potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj

Objavljeno: 30. 09. 2020. , Ažurirano: 30. 09. 2020.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je 1. sjednica Stručnog savjeta za obnovu kojem je predsjedao predsjednik Vlade Andrej Plenković, a kao član Savjeta sudjelovala je i potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.

Stručni savjet za obnovu obavlja savjetodavne i po potrebi druge druge poslove vezane uz stručna pitanja u provedbi Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

2 800x600.jpg
Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze, članica je Savjeta; Izvor: HGK.


Na sjednici je usvojen Poslovnik o radu te se razmatrao prvi program mjera obnove kojim se razrađuje Zakonom propisan postupak obnove odnosno uklanjanja zgrada oštećenih u potresu, gradnja zamjenskih obiteljskih kuća i zbrinjavanje osoba pogođenih nepogodom.

HGK je napravila Katalog hrvatskih proizvoda koji se mogu koristiti u obnovi i kontinuirano ističe kako je važno da svi sudionici procesa obnove; projektanti, naručitelji i izvođači budu svjesni da ugrađujući hrvatsko grade domaću ekonomiju i čuvaju domaća radna mjesta. Katalog je izrađen s namjerom predstavljanja domaće proizvodnje naručiteljima roba i usluga s detaljnim informacijama o proizvodima, posebno prilikom pripreme natječajne dokumentacije. U katalogu je, u sklopu akcije Ugradimo hrvatsko, izrađena posebna kategorija proizvoda i tvrtki za obnovu od potresa u kojoj je upisano oko 1500 proizvoda.