Objavljeno: 17. 12. 2021. , Ažurirano: 22. 12. 2021.


HGK je na temelju analize stanja u putničkom i teretnom prijevozu te usporedbom s potporama koje su na raspolaganju u susjednim članicama EU dao prijedlog Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te je Fond objavio Javni pozivu za sufinanciranje kupnje i ugradnje novih, energetski učinkovitih guma vrijedan osam milijuna kuna i Javni poziv za nabavu filtera i/ili sustava za pročišćavanje zraka u vozilima u cestovnom prijevozu putnika vrijedan 10 milijuna kuna.

Hrvatska gospodarska komora je zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost organizirala webinar 16. prosinca 2021. godine, na kojemu su predstavnici Fonda pojasnili administrativne procedure s ciljem što uspješnije prijave na javne pozive.

Javni pozivi objavljeni su 15. prosinca 2021. na stranicama Fonda.

Webinar je bio namijenjen trgovačkim društvima i obrtnicima koji obavljaju prijevoz putnika ili tereta u unutarnjem ili međunarodnom cestovnom prometu.

Javni poziv za nabavu filtara i/ili sustava za pročišćavanje zraka u vozilima u cestovnom prijevozu putnika predstavili su Aleksandra ČilićTomislav Vidović, oboje iz FZOEU-a. Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih guma predstavio je Mladen Ilijević, također iz Fonda. Njihove prezentacije možete pronaći u pratećim dokumentima na ovoj stranici.

Naglašeno je da se sufinanciranjem doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova u sektoru prometa kroz povećanje učinkovitosti potrošnje goriva u cestovnom prijevozu putnika i tereta. Procjenjuje se da će biti sufinancirano montiranje 20.000 guma viših razreda energetske učinkovitosti. Prijavitelji mogu bespovratno dobiti do 40% opravdanih troškova, odnosno najviše 400 kuna po gumi i najviše 250.000 kuna po korisniku. Poziv će biti otvoren do iskorištenja sredstava ili do kraja kalendarske godine.

Webinaru je prisustvovalo stotinjak tvrtki na čija pitanja su predstavnici Fonda iscrpno odgovarali nakon održanih prezentacija.

Nadamo se i daljnjoj uspješnoj suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te vjerujemo da ćemo i ubuduće zajedničkim djelovanjem hrvatsko gospodarstvo činiti konkurentnijim, a naš okoliš zelenijim.