Održan virtualni 8. Salon inovacija Bjelovar 2020.


Objavljeno: 04. 12. 2020. , Ažurirano: 16. 12. 2020.


Virtualna izložba 8. Salon inovacija Bjelovar 2020. održana je 2. prosinca na webu Sajma, u organizaciji ŽK Bjelovar i uz podršku suorganizatora Udruge inovatora Hrvatske.

Posjetitelji weba virtualne izložbe mogli su pregledati opis, fotografije, dokumente i video snimke 91 inovacije na virtualnim izložbenim prostorima 69 inovatora te pratiti dva webinara: Igor Bošnjaković iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo održao je webinar o pravilnom odabiru vrste zaštite intelektualnog vlasništva, a Mateo Ivanac, voditelj Odjela za inovacijski sustav Sektora za industrijski razvoj i inovacijski sustav HGK, o Nacionalnoj inovacijskoj platformi. Inovatori su imali otvorene video kanale za online komunikaciju sa posjetiteljima svojih virtualnih štandova. Analizom posjeta web stranici virtualne izložbe 2. prosinca zabilježeno je 1141 posjetitelja, 4682 pregleda stranica i 23.236 klikova.

Na izložbi je sudjelovalo, uz hrvatske izlagače i dvadeset inovativnih startup tvrtki iz Indije. To je rezultat višegodišnje suradnje ŽK Bjelovar i Indijske ambasade.

Inovatorima čije su se inovacije osobito istaknule na ovoj manifestaciji, prema ocjeni tročlane stručne komisije, dodijeljene su nagrade. Prvu je nagradu dobila inovacija tvrke HS Produkt d.o.o. iz Karlovca za ćeliju za robotsko bojanje (Robot Dispensing System - RDS) autora Igora Stojkovića. Drugu nagradu je dobila tvrtka Enso d.o.o. iz Garešnice za skladišni regal s evidencijom robe i kontrolom pristupa, a treću nagradu 8. Salona inovacija dobili su inovatori Ivica Pivačić i Nenad Popović, članovi Udruge DALMIT-dalmatinski inovatori „Tesla“ iz Splita za inovativne higijenske papuče.

Nagradu za mlade inovatore dobili su studenti Alen Markesina i Ivan Pečnik iz Studentskog inkubatora Veleučilišta u Bjelovaru za inovaciju Fotogrametrija u reverznom inženjeringu, kao i  njihov mentor Tomislav Pavlic.

Među inovacijama gostujućih Startup tvrtki iz Indije komisija je odabrala inovaciju pod nazivom „Eco-Mitra“ neprofitne organizacije Sukriti Social Foundation. Radi se o modularnom, ekološkom i energetski samodostatnom sustavu javnog toaleta.

Virtualna izložba 8. Salon inovacija Bjelovar 2020. službeno je zatvorena 2. prosinca u 16 sati, a web stranica virtualne izložbe ostat će otvorena za posjetitelje do 5. siječnja 2021. godine.

Uz pokrovitelje Bjelovarsko-bilogorsku Županiju, Grad Bjelovar i Erste & Steiermaerkische Bank d.d. medijski pokrovitelji bili su Alfa radio, radio Terezija, tjedne novine Bjelovarski list i internetski portal Bjelovarac.hr.