Vrijeme održavanja: 29.10.2019. - 30.11.2019.

Objavljeno: 04. 11. 2019. , Ažurirano: 04. 11. 2019.

U Kneževoj palači u Zadru 29. listopada održan je sastanak projektnih partnera u sklopu EU projekta MISTRAL koji sufinancira Europski fond za regionalni razvoj u sklopu programa Interreg Mediterranean. Domaćin i organizator sastanka bila je Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar, jedan od projektnih partnera.

Partneri su na sastanku raspravljali o dosad završenim aktivnostima te o aktivnostima koje slijede u nedavno započetim radnim paketima. Prema studijama koje je morao izradi svaki pojedini partner za područje iz kojeg dolazi, napravljena je publikacija Blue Growth Book, koja je u tiskanom obliku prezentirana na sastanku, objedinjene su dobre prakse i odrađeno je regionalno mapiranje. Blue Growth Book s više od 130 stranica služit će kao temelj za ostvarivanje zadanih aktivnosti u budućim radnim paketima. Partneri su na sastanku najviše vremena posvetiti organizaciji radionica povezanih s inovacijama i pisanjem poslovnih planova (Blue Business Plan Competition) te B2B-susreta (matchmaking event) za tvrtke iz područja Plave ekonomije. Radionice i B2B organizirat će na proljeće iduće godine. Tvrtke koje ostvare najbolje rezultate na Blue Business Plan Competitionu osvojit će putovanje na internacionalni događaj koji će se održati u Francuskoj u svibnju iduće godine.

Opći je cilj projekta stvoriti simbiotsku i transnacionalnu zajednicu mediteranskih klastera aktivnih u područjima Plavog rasta (plava energija, akvakultura, pomorski, obalni i kruzerski turizam, plava biotehnologija, morski mineralni resursi). Tijekom svojih raznih faza, MISTRAL namjerava izraditi, testirati, razviti i provesti dugoročnu mrežu izvrsnih klastera Plavog rasta u mediteranskom području, osigurati njenu održivost na dugi rok te djelovati kao katalizator i multiplikator inovacijskih akcija. Projekt je započeo 1. veljače 2018. godine, a završava 31. siječnja 2022. godine. Ukupni je proračun projekta 4.837.420,00 eura.

Vodeći partner je Regija Emilia Romagna – Uprava za opće poslove, znanje, rad i gospodarstvo poduzeća iz Italije, a Županijska komora Zadar na projektu sudjeluje kao partner uz još 14 partnera iz Italije, Grčke, Albanije, Španjolske, Francuske, Portugala i Cipra.