Održan sastanak Grupacije distributera i opskrbljivača plinom HGK

Pixabay

Sastanak Grupacije distributera i opskrbljivača plinom HGK održan je jučer, 6. ožujka, u Hrvatskoj gospodarskoj komori, u Zagrebu. Na sastanku se raspravljalo o najavi Ministarstva zaštite okoliša i energetike da će se svim gospodarskim subjektima koji se bave opskrbom i distribucijom plina revidirati opskrbne marže za plin, odnosno tarife za distribuciju plina.

Direktor Elektrometal distribucije plina i voditelj Grupacije distributera i opskrbljivača plinom HGK Srećko Ezgeta istaknuo je kako posebno zabrinjava činjenica da distributeri i opskrbljivači plinom nisu bili uključeni u donošenje zakonskih i podzakonskih akata u vezi s tržištem plina.

„Predstavnike Grupacije koja obuhvaća sve distributere i opskrbljivače plinom nitko ni u jednom trenutku nije pozvao na razgovor, niti prilikom izmjena i dopuna Zakona o tržištu plina, kao ni kada se raspravljalo o smanjenju opskrbnih marži i tarifa za distribuciju plina“, kazao je Srećko Ezgeta. Općenito je istaknuo da je mnogo pitanja i nepoznanica, a malo odgovora. Ako dođe do smanjenja tarifa za distribuciju plina postavlja se pitanje funkcioniranja distributivnih sustava jer distributeri ulažu sredstva za održavanje i renovaciju, ali i za izgradnju novih distributivnih sustava. Nadalje, naglasio je činjenicu da s plinom treba baratati s posebnom opreznošću, s obzirom na to da je ipak riječ o zapaljivom mediju.

HERA je donijela nove tarife za distributere plina odnosno za distribuciju gdje su u prosjeku te tarife za većinu distributera smanjene za 13% u odnosu na prethodnu 2016. godinu.

Ezegta je istaknuo da Zakon o tržištu plina treba izmijeniti, i to tako da se definira obveza opskrbe javne usluge jer su opskrbljivači dovedeni u nezavidan položaj, moraju nabavljati plin za kućanstva koji u konačnici moraju i platiti, a krajnji korisnik nema obvezu preuzeti taj plin, odnosno potrošač može u bilo kojem trenu promijeniti opskrbljivača, a opskrbljivaču ostaju količine plina koje je preuzeo, a nije prodao krajnjem korisniku, odnosno potrošaču. Naglasio je da bi bilo potrebno da se regulira mogućnost promjene opskrbljivača, i to tako da se to može učiniti minimalno nakon isteka jedne godine od potpisivanja ugovora o opskrbi.

Zamjenik voditelja Grupacije distributera i opskrbljivača plinom, ujedno i najveći opskrbljivač - direktor Gradske plinare Zagreb-Opskrba Igor Pirja, istaknuo je da će smanjivanje opskrbne marže, kako se najavljuje prema nekim informacijama, dovesti u pitanje egzistencije opskrbljivača i distributera plinom te je izrazio zabrinutost s obzirom na to da je više opskrbljivača iskazalo želju da ne obavlja djelatnosti u opskrbe obvezi javne usluge.

Općenito, opskrbljivači u obvezi javne usluge izrazili su zabrinutost jer su morali obavijestiti HEP Opskrbu plinom d. o. o., koji je novim izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina i dalje ostao opskrbljivač na veleprodajnom tržištu i opskrbljivat će opskrbljivače u obvezi javne usluge jer je nepoznat podatak po kojoj će cijeni HEP Opskrba plinom nabavljati taj plin.

Zamjenik Voditelja Grupacije iz tvrtke Međimurje plin Nenad Hranilović obavijestio je sve prisutne da se ta tvrtka odlučila za novu mogućnost, s obzirom na to da je liberalizirano tržište plina da samostalno nabavljaju plin na tržištu za svoja kućanstva, što predstavlja veliku novost na tržištu plina.

Sastanak je iznjedrio zaključke gdje su se svi prisutni složili da je potrebno hitno uputiti dopis Kabinetu predsjednika Vlade, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike da se predstavi stvarno stanje u opskrbi i distribuciji, ali i da se održi hitan sastanak u HGK s predstavnicima Grupacije, kao strane koja dosad nije bila uključena u donošenje propisa s predstavnicima Ministarstava, HERA-e, ali i svim dionicima tržišta plina (OTS za plin, operatora skladišta).