Vrijeme održavanja: 31.03.2016.

Objavljeno: 31. 03. 2016. , Ažurirano: 30. 08. 2016.

Organizator je Sekcija zajednice obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore za regiju Lika – Karlovac, koja djeluje pri Županijskim komorama Karlovac i Otočac.

U prvom dijelu Foruma o trendovima u obiteljskom turizmu govorio je Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri HGK. Istaknuo je da obiteljski smještaj treba razvijati kao brand hrvatskog turizma prema uzoru na najuspješnije turističke zemlje i prema ciljnim skupinama. Procijenio je da 67 tisuća iznajmljivača doprinosi s oko 150 milijuna kuna paušalnog poreza na dohodak, a uz to svojom djelatnošću doprinose i prometu turističkih agencija, ugostiteljskih objekata, prijevoznika, trgovaca i nizu drugih djelatnosti povezanih s davanjem usluga turistima.

Sudionicima su predstavnici mjerodavnih ministarstava i institucija predstavili zakonske obaveze i novosti u vezi s novim Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti i Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu te praktična pitanja iz područja djelovanja turističke inspekcije. Također, predstavnici Hrvatske turističke zajednice predstavili su  elektronički nacionalni sustav za prijavu i odjavu gostiju E-visitor koji je u primjeni od 1. siječnja ove godine te su odgovorili na konkretna pitanja iz prakse iznajmljivača.

Teme drugog dijela Foruma odnosile su se na marketinške alate, mjere aktivne politike zapošljavanja HZZ-a namijenjene za rad u ugostiteljstvu, preventivne mjere MUP-a za sprečavanje provala i krađa, mogućnosti financiranja projekata obiteljskog turizma te uspješne primjere iz prakse. Sudionici su s posebnim zanimanjem pratili prezentaciju Drage Matakovića, vlasnika Kampa Slapić iz Duga Rese i njegovu priču kako je od maloga kampa u domaćinstvu sa samo sedam parcela razvio najbolji kamp na kontinentu koji danas ima stotinu parcela.

Veliki interes za Forum i brojna pitanja nazočnih potvrdili su potrebu za njegovim održavanjem te okupljanjem i obrazovanjem ovog vrlo značajnog segmenta naše turističke ponude.

Zahvaljujući Hrvatskoj gospodarskoj komori što je prepoznala značaj pružatelja usluga smještaja u domaćinstvu i uložila napore u njihovo organiziranje kroz Zajednicu obiteljskog smještaja, Nedo Pinezić je u zaključnoj riječi istaknuo potrebu daljnjeg udruživanja i okupljanja iznajmljivača.