Vrijeme održavanja: 30.10.2019.

Objavljeno: 04. 11. 2019. , Ažurirano: 04. 11. 2019.

U Koncertnoj dvorani Kneževe palače u Zadru 30. listopada 2019. održan je Blue Innovation Growth MED FORUM ili BIG MED Forum u sklopu EU projekta MISTRAL, koji sufinancira Europski fond za regionalni razvoj u sklopu programa Interreg MED. Domaćin i organizator događaja bila je Županijska komora Zadar, jedan od projektnih partnera.

BIG MED FORUM je događaj koji s jedne strane služi kako bi se svim zainteresiranima predstavio projekt MISTRAL i do sada završene i trenutne projektne aktivnosti, a s druge da predstavnici lokalnih vlasti, znanstvene zajednice i ostalih relevantnih dionika koji djeluju u području Plave ekonomije informiraju projektne partnere i ostale zainteresirane o situaciji i djelokrugu vlastitog rada u ovom sektoru.

Uvodni govor održao je direktor Županijske komore Zadar, Denis Ikić istaknuvši zadovoljstvo sudjelovanjem ŽK Zadar u projektu MISTRAL. Direktor se u govoru osvrnuo na presjek zadarskog gospodarstva s posebnim naglaskom na Plavu ekonomiju, kazavši kako se gospodarstvo zadarske županije temelji na tri stupa Plave ekonomije, a to su marikultura, pomorski transport i turizam. Voditeljica projekta Tiziana de Nittis iz vodećeg partnera Regije Emilia Romagna prisutnima je predstavila projekt MISTRAL, te ciljeve koji se njime žele postići, dok su kolege iz ART-ER-a, jednog od projektnih partnera, prezentirali buduće projektne aktivnosti, organizaciju radionica povezanih s inovacijama i pisanjem poslovnih planova (Blue Business Plan Competition) te B2B-susreta (matchmaking event) za tvrtke iz područja Plave ekonomije. Pročelnik Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet Zadarske županije, Krešimir Laštro održao je prezentaciju o razvoju i trenutnoj situaciji unutar Plave ekonomije Zadarske županije. Laštro je naglasio kako je na razini cijele države Zadarska županija lider u marikulturi, uzgoju bijele ribe i tune te ribolovu, kazavši kako se od ukupnog ulova ribe u Republici Hrvatskoj, gotovo polovica ulovi u Zadarskoj županiji. Potpredsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti pomorske industrije (MarC) i profesor sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Vedran Slapničar govorio je o radu klastera i suradnji u međunarodnim projektima. Pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Zadar, Đoni Štambuk održao je prezentaciju o djelokrugu rada Lučke uprave Zadar, realiziranim i budućim projektima. Kao najvažniji realizirani projekt istaknuo je izmještanje trajektnog terminala smještenog u središtu povijesne jezgre Zadra i izgradnju nove trajektne luke u Gaženici, koja je puštena u promet 2015. godine. U sklopu BIG MED Foruma, ŽK Zadar predstavila je rezultate transnacionalne vaučer-sheme EU projekta 4helix+, unutar kojeg je dodijeljeno 48 vaučera u osam pilot regija projekta 4helix+, od čega šest vaučera u Zadarskoj županiji. Rezultate su predstavile vanjske suradnice i članice lokalnog inovacijskog odbora projekta 4helix+, Vesna Vertovšek i Jadranka Pelikan. Profesor sa Odjela ekologije, agronomije i akvakulture Sveučilišta u Zadru, Ivan Župan predstavio je djelokrug rada Odjela i projekte koji se unutar njega provode. Također profesor, ali s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti, Tomislav Klarin održao je prezentaciju o turizmu u Zadarskoj županiji. Profesori su na kraju svojih izlaganja istaknuli jako dobru suradnju Sveučilišta i ŽK Zadar, s nadom da se ista nastavi i u budućnosti.

Opći je cilj projekta stvoriti simbiotsku i transnacionalnu zajednicu mediteranskih klastera aktivnih u područjima „Plavog rasta“ (plava energija, akvakultura, pomorski, obalni i kruzerski turizam, plava biotehnologija, morski mineralni resursi). Tijekom svojih raznih faza, MISTRAL namjerava izraditi, testirati, razviti i provesti dugoročnu mrežu izvrsnih klastera „Plavog rasta“ u mediteranskom području, osigurati njenu održivost na dugi rok te djelovati kao katalizator i multiplikator inovacijskih akcija. Projekt je započeo 1. veljače 2018. godine, a završava 31. siječnja 2022. godine. Ukupni je proračun projekta 4.837.420,00 eura.

Vodeći partner je Regija Emilia Romagna – Uprava za opće poslove, znanje, rad i gospodarstvo poduzeća iz Italije, a Županijska komora Zadar na projektu sudjeluje kao partner uz još 14 partnera iz Italije, Grčke, Albanije, Španjolske, Francuske, Portugala i Cipra.

MISTRAL za web.JPGBIG MED Forum u sklopu projekta MISTRAL; Izvor: HGK