Vrijeme održavanja: 03.10.2018. - 04.10.2018.

Objavljeno: 05. 10. 2018. , Ažurirano: 09. 04. 2019.

Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Vukovar i agencija Lux promocija zajednički su organizirali 8. Turistički forum kontinentalne Hrvatske koji se 3. i 4. listopada održao u Pastoralnom centru u Vukovaru, u Franjevačkom samostanu sv. Filipa i Jakova (ulica Šamac). Ovogodišnja tema Turističkog foruma bila je Kulturni turizam i perspektive razvoja religijskog turizma u Hrvatskoj.

Prvog dana održan je stručni skup na temu Konferencija vjerskog turizma, sakralne baštine i hodočašća, na kojem je Ivica Jagodić, gvardijan Franjevačkog samostana Vukovar, govorio o Pastoralnom centru i Franjevačkom samostanu prije rata, za vrijeme i nakon rata; Dragan Jelić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije održao je prezentaciju o integraciji kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu Vukovara s osvrtom na projekt kojim je Samostan obnovljen; Zdenko Cerović s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija Sveučilišta u Rijeci pričao je o ulozi hodočašća u turističkoj potrošnji Republike Hrvatske; Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije, održala je prezentaciju Misli, riječi i djela duhovnosti Vukovarsko-srijemske županije, kojom su prezentirani sakralni spomenici u Županiji; Tomislav Korov uime Ureda za pastoral turista HBK govorio je o perspektivama razvoja vjerskog turizma; Mirko Ćurić, potpredsjednik Društva hrvatskih književnika, predstavio je kulturno djelovanje biskupa Josipa Juraja Strossmayera i njegovu veliku važnost; uime Ministarstva turizma Jasminka Ana Modrić, voditeljica Službe za razvoj poduzetništva i obiteljskog smještaja u turizmu, prezentirala je izazove i mogućnosti vjerskog turizma; Aldin Dugonjić uime Halal centra Zagreb (Islamska zajednica u Hrvatskoj) govorio je o doprinosu halala u razvoju turizma Republike Hrvatske; Vedran Barbarić, pročelnik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, i Lino Ursić, vanjski suradnik TZ Splitsko-dalmatinske županije na projektima arheološko-povijesnog turizma, održali su prezentaciju projekta Sakralna baština otoka Brača - Kulturno-turistički itinerari. Stručni skup završio se prezentacijom Suzane Marković, predsjednice Zajednice kulturnog turizma pri HGK i direktorice marketinga agencije Ban tours, koja je govorila o vjerskim putovanjima kao poželjnoj tržišnoj niši za receptivne turističke agencije.

Drugog dana Foruma organiziran je posjet Muzeju vučedolske kulture uz stručno vodstvo i posjet lokalitetu Vučedol. 

Nakon obilaska održano je uvodno predavanje u panel-raspravu, koje je održao Vladimir Dugalić, dekan Katoličko bogoslovnog fakulteta u Đakovu, s temom Svetišta u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji – Stanje i perspektive.

Sudionici panel-rasprave na temu Kulturni turizam vs. religijski bili su Rujana Bušić Srpak, Tomislav Korov, Aldin Dugonjić, Suzana Marković, Vladimir Dugalić te Ivan Đakovac, upravitelj Svetišta Ilača, a moderatorica panela bila je Sunčana Matić iz agencije Lux promocija. Iako crkva želi odvojiti duhovnu od turističke komponente, vjerski i kulturni turizam ne isključuju se. To su potvrdili sudionici panela istaknuvši značenje edukacije turističkih vodiča za ovaj oblik turizma, a za njegov razvoj važna je suradnja s lokalnim stanovništvom. Zaključci panela bit će dodani u prateće dokumente po obradi.

Nakon panela sudionicima su predstavljene ključne vjerske i kulturne turističke atrakcije najistočnije hrvatske županije, nositeljice oznake EDEN destinacije upravo u kulturnom turizmu. Posjetili su Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata i Spomen-dom Ovčaru, Izletište Gondola u Sotinu, Svetište Gospe Ilačke te Općinu Nijemci.

 Cilj Turističkog foruma bio je prikazati stvarne mogućnosti razvoja religijskog turizma Hrvatske te zaključcima panela potaknuti raspravu o tome je li religijski turizam dio kulturnog ili zaseban selektivni oblik turizma.

Sve prezentacije za koje postoje privole autora nalaze se u pratećim dokumentima.