Vrijeme održavanja: 15.07.2019.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović primio je u nastupni posjet veleposlanicu Republike Bugarske u RH Genku Georgievu koja je ovom prilikom predstavila novoimenovanog počasnoga konzula Republike Bugarske u RH Zdravka Plazonića.

Luka Burilović i NJ.E. gđa. Genka Georgieva (2).jpgBurilović i Georgieva u HGK; Izvor: HGK

 

Istaknuti su izvrsni politički odnosi dviju zemalja, no iako vrijednost robne razmjene posljednjih godina konstantno raste, ona je u 2018. godini dosegla svega 291 milijun eura. Od toga na hrvatski izvoz otpadaju 104 milijuna eura, a na uvoz iz Bugarske 187 milijuna eura.

Luka Burilović i NJ.E. gđa. Genka Georgieva i g. Zdravko Plazonić (3).jpgBurilović, Georgieva i Plazonić; Izvor: HGK

 

Kao pretpostavku jačem povezivanju dvaju gospodarstava nužno je omogućiti izravne susrete poduzetnika ovih zemalja radi iskorištavanja potencijala za suradnju. Ti potencijali postoje u raznim segmentima gospodarstva, poput prehrambene industrije, turizma, energetike, IT-sektora, prometa te obrambene industrije, a i razmjene iskustva i znanja u području digitalizacije i dualnog obrazovanja.

Obradović, Barbarić, Burilović, Georgieva, Tasseva i Plazonić.jpgObradović, Barbarić, Burilović, Georgieva, Tasseva i Plazonić; Izvor: HGK