Objavljeno: 01. 10. 2019. , Ažurirano: 24. 10. 2019.

Hrvatska gospodarska komora, u sklopu Erasmus+ projekta ImproVET, s partnerima iz Hrvatske i Slovenije sudjeluje u izradi novog strukovnoga kurikuluma za strojarskog tehničara, koji će biti u skladu s potrebama gospodarstva Hrvatske i Slovenije.

Preduvjet za izradu kvalitetnih i relevantnih obrazovnih programa kvalitetno je izrađena kvalifikacija, definirana na temelju potreba poslodavaca. Promjene na razini radnog mjesta dovode do pojave novih zahtjeva za vještinama i zastarjelosti određenih vještina, što uz tehnološki razvoj i inovacije značajno utječe na produktivnost poduzeća, organizacijsku strukturu te profitabilnost. U povezivanju obrazovanja s potrebama tržišta rada važnu ulogu imaju poslodavci, zbog čega je napravljeno istraživanje među tvrtkama o zahtjevima suvremenih radnih mjesta, radi definiranja ključnih poslova koje strojarski tehničar obavlja, odnosno znanja i vještina koje mora imati da bi uspješno obavljao sve povjerene poslove. Posjetili smo ukupno deset uspješnih tvrtki na sjeveru Hrvatske koje zapošljavaju strojarske tehničare i koje su zainteresirane za osiguranje kvalitetne radne snage.

Na temelju provedenog istraživanja, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih izradit će profil kvalifikacije strojarskog tehničara koji će definirati skupove ishoda učenja koje učenik mora usvojiti tijekom školovanja i praktične nastave. Na osnovu novoizrađene kvalifikacije, Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića unaprijedit će strukovni kurikulum strojarskog tehničara koji će nakon usklađenja u potpunosti biti prilagođen potrebama gospodarstvenika.

Više informacija o projektu ImproVET dostupno je na poveznici.