Objavljeno: 14. 11. 2018. , Ažurirano: 09. 04. 2019.

Hrvatska gospodarska komora u suradnji s partnerima iz Hrvatske i Slovenije započinje s provedbom projekta u okviru kojeg će se izraditi zajednička kvalifikacija i kurikulum za strojarskog tehničara. U projektu će se izraditi profil kvalifikacije - sveobuhvatni pregled očekivanih ishoda učenja definiran istraživanjem poslodavaca i zajednički kurikulum sa snažnom komponentom učenja temeljenog na radu i prekogranične mobilnosti učenika. 

Program EU: Erasmus+ KA3 – Potpora za reformu politike

Nositelj projekta: Hrvatska gospodarska komora

Razdoblje provedbe: 1. studenoga 2018. – 31. listopada 2020.

Ukupna vrijednost: 448.172 eura

Sufinanciranje EU: 358.537,60 eura (80 posto)

Opći je cilj projekta povećati zapošljivost mladih i pridonijeti razvoju visokokvalificirane i mobilne radne snage, podupirati razvoj zajedničkih kvalifikacija u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u Hrvatskoj i Sloveniji te jačati ukupnu kvalitetu, važnost i atraktivnost sustava strukovnog obrazovanja. Očekivani dugoročni učinak projekta poboljšana je zapošljivost učenika stvaranjem obrazovnog programa za strojarskog tehničara, koji obuhvaća obrazovanje temeljeno na radu i koji je usklađen s potrebama gospodarstva.

Specifični ciljevi su:

  • izraditi novu zajedničku kvalifikaciju u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju
  • uspostaviti novu strukturu održive suradnje
  • jačanje međunarodne suradnje između svijeta obrazovanja i osposobljavanja te svijeta rada
  • stvaranje novoga međunarodnog kurikuluma koji uključuje mogućnosti mobilnosti i snažnog učenja temeljenog na radu
  • povećati ponudu relevantnih strukovnih programa
  • promicati reformu i modernizaciju strukovnog obrazovanja u zemljama partnerima.

Nositelj projekta je Hrvatska gospodarska komora, a partneri su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar", Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića, Gospodarska komora Slovenije – Centar za poslovno obrazovanje, Centar Republike Slovenije za strukovno obrazovanje i Školski centar Slovenske Konjice - Zreče.