U više od 30 mjeseci samo jedan pad industrijske proizvodnje

Pixabay
U kolovozu ove godine industrijska je proizvodnja bila, prema kalendarski prilagođenim podacima, veća za 3,2% u odnosu na kolovoz 2016. godine.

Godišnji je rast ukupne industrijske proizvodnje u kolovozu nastavak pozitivnoga trenda koji je od veljače 2015. godine prekinut samo jednom (u travnju ove godine). Na pozitivan trend industrijske proizvodnje povoljno utječu kretanja domaće i inozemne (robni izvoz) potražnje.

Kretanja industrijske proizvodnje u promatranome mjesecu, strukturno su rezultat zabilježenoga pada proizvodnje u rudarstvu i vađenju (-0,5%, kontinuirani negativan trend od kolovoza prošle godine), rasta u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji (5,1%, prvi rast nakon pet mjeseci godišnjega pada) te rasta kod prerađivačke industrije (3,4%).

Prema navedenom, u prvih osam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja bila, prema kalendarski prilagođenim podacima, veća za 2,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali i 10,9% manja u odnosu na isto razdoblje 2008. godine.

 U nastavku ove godine očekujemo da će se nastaviti pozitivna kretanja domaće potražnje i robnog izvoza, te u skladu s time da će industrijska proizvodnja biti, na razini cijele ove godine, oko 2,5% veća u odnosu na prošlu godinu. Ako bi se zadržala očekivana dinamika rasta (2,5%), tek bi 2021. godine razina industrijske proizvodnje prestigla onu iz 2008. godine.

Industrijska proizvodnja na razini EU od prosinca 2014. godine nije zabilježila godišnji pad, tj. od tada (izuzev srpnja 2016. godine kada je zabilježena stagnacija) do srpnja ove godine bilježi se trend godišnjega rasta. Tako je u prvih sedam mjeseci ove godine industrijska proizvodnja EU, u prosjeku, bila 2,5% (isto toliko i u Hrvatskoj) veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali i 3,5% (-10,5% u Hrvatskoj) manja u odnosu na isto razdoblje 2008. godine. Ovogodišnji je rast proizvodnje na razini EU strukturno rezultat rasta u velikoj većini zemalja EU, tj. samo se u Irskoj (-4,1%) i Luksemburgu (-3,8%) bilježi pad.

Kontakti

  • Odjel za makroekonomske analize Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Tel: + 385 1 482 8373 direktor Sektora: Zvonimir Savić
  • Odjel za makroekonomske analize Tel: +385 (0)1 482-8373 Email: makroekonomija@hgk.hr