U 30 mjeseci samo jedan pad industrijske proizvodnje

Pixabay
U srpnju ove godine industrijska je proizvodnja bila, prema kalendarski prilagođenim podatcima, veća za 2,5% u odnosu na srpanj prošle godine. To je nastavak pozitivnoga trenda koji je u posljednjih 30 mjeseci prekinut samo jednom (u travnju u ove godine). Na pozitivan trend industrijske proizvodnje povoljno utječu domaća potražnja i robni izvoz.

Srpanjska kretanja industrijske proizvodnje strukturno su rezultat zabilježenoga pada proizvodnje u rudarstvu i vađenju (kontinuirani negativan trend od kolovoza prošle godine) te opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji (relativno visoka prošlogodišnja baza), dok je kod prerađivačke industrije zabilježen godišnji rast.

Slijedom svega navedenoga, u prvih sedam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja bila, prema kalendarski prilagođenim podatcima, veća za 2,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali i 10,5% manja u odnosu na isto razdoblje 2008. godine.

 Za ovu godinu očekujemo da će se nastaviti pozitivna kretanja domaće potražnje i robnog izvoza, te u skladu s time da će industrijska proizvodnja biti oko 2,5% veća u odnosu na prošlu godinu. Ukoliko bi se zadržala očekivana dinamika rasta (2,5%), tek bi 2021. godine razina industrijske proizvodnje prestigla onu iz 2008. godine.

Industrijska proizvodnja EU od prosinca 2014. godine nije zabilježila godišnji pad tj. od tada (izuzev srpnja 2016. godine kada je zabilježena stagnacija) do lipnja ove godine bilježi se rast. Tako je u prvih šest mjeseci ove godine industrijska proizvodnja EU, u prosjeku, bila 2,3% veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali i 3,9% manja u odnosu na isto razdoblje 2008. godine.

Kontakti

  • Odjel za makroekonomske analize Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Tel: + 385 1 482 8373 direktor Sektora: Zvonimir Savić
  • Odjel za makroekonomske analize Tel: +385 (0)1 482-8373 Email: makroekonomija@hgk.hr