Na blaži rast potrošačkih cijena utječe pad cijena energije

Pixabay

Godišnji rast potrošačkih cijena u ovoj se godini kreće na niskim razinama, oscilirajući između 0,7% i 1,4%. U kolovozu je ostvaren na razini od 1,0%, nešto višoj nego prethodna dva mjeseca, no i dalje umjereno niskoj.

Pritom su cijene hrane i energije osnovne poluge koje pokreću potrošačke cijene, a djeluju u suprotnim smjerovima. Naime, cijene hrane su u kolovozu rasle godišnjom stopom od 3,1%, nešto višom nego u prethodna dva mjeseca (zbog većeg rasta cijena neprerađenih prehrambenih proizvoda), no i manjom nego u mjesecima prije toga (u travnju 3,5%). Utjecaj je ove skupine roba na inflaciju potrošačkih cijena dominantan zbog sinergije visine rasta i najvišeg udjela u agregiranom indeksu potrošačkih cijena (27,6%). U suprotnom smjeru posljednjih mjeseci djeluju cijene energije, ublažavajući inflatorne pritiske na potrošačke cijene. Iako su cijene goriva više (u kolovozu za 5,7%), dominantan utjecaj na cijene energije ove godine imaju cijene električne energije (snižene od početka godine administrativnom odlukom) koje su u kolovozu bile niže 9,7% na godišnjoj razini. Time je energija ove godine u većini mjeseci bila deflatorna komponenta indeksa potrošačkih cijena, s većom težinom u posljednja tri mjeseca.

U kontekstu umjerenog rasta potražnje, u nastavku godine očekujemo zadržavanje kretanja potrošačkih cijena u zoni blage inflacije, svakako ispod 2%. Dinamičniji rast cijena ograničava spor oporavak tržišta rada te inflacijska očekivanja ostaju niska, u skladu s čime monetarna politika ostaje ekspanzivna.

Kontakti

  • Odjel za makroekonomske analize Adresa: Rooseveltov trg 2 10000 Zagreb Tel: + 385 1 482 8373 direktor Sektora: Zvonimir Savić
  • Odjel za makroekonomske analize Tel: +385 (0)1 482-8373 Email: makroekonomija@hgk.hr